info(kukac)muveszlelkek.hu

Ujjfestés, mint művészet?

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

Ujjfestés, mint művészet?

ujjfestés

Ha az ember azt hallja, hogy ujjfestés, akkor önkéntelenül is egy csapat óvodásra gondol, akik a festéket az ujjukkal szétkenik nemcsak a rajzlapra, hanem minden létező helyre a teremben.

Azonban ez a fajta technika is űzhető profi módon.

De honnan is ered ez az egész?

Még a múlt század 30-as éveiben találta ki ezt a technikát egy bizonyos Ruth Faison Show, aki nem mellesleg oktatóként dolgozott az Egyesült Államokban.

Miután kifejlesztette a módszert, szabadalmaztatott hozzá egy nem-mérgező festéket is, hiszen a hagyományos festékekből rengeteg káros anyag szívódhat fel a bőrön keresztül.

Ruth kezdetben gyermekek körében alkalmazta ezt a technikát, azonban időközben felfigyelt az ujjfestés terápiás célú használata során jelentkező előnyökre is.

A kezdeti pozitív eredményeken felbuzdulva elkezdte felnőttek számára is elérhetővé tenni a módszert. Először egy Alapítványnál, majd a későbbiekben kórházakban is alkalmazták az ujjfestést, mint terápiát.

ujjfestés

Fotó: Pixabay

Az ujjfestés technikája

Az ujjfestés nevéből azt gondolhatnánk, hogy pusztán az ujjunkkal visszük fel a festéket a megfestendő felületre, azonban a gyakorlatban sokan használják az alkarjukat is. Az alkar segítségével lehet elsimítani a nagyobb kiterjedésű részeken a festéket, míg az ujjakkal az aprólékosabb részleteket lehet kidolgozni.

A festéshez használhatunk az ujjainkon és karjainkon kívül szivacsot, törlőruhát és egyéb segédeszközöket is, ha a felület úgy kívánja meg. Ebből is látszik, hogy ez egy teljesen szabad technika, mindenféle kötöttségek nélkül lehet alkalmazni.

A felhasznált festék típusától és a festék alkalmazási módjától függően az ujjfestést csak a művész képzelete korlátozza.

A festés történhet vászonra, papírra, szövetre. Igazából bármilyen felületen lehet alkalmazni ezt a technikát csakúgy, mint a hagyományos ecsettel történő festés során.

A festés során használhatunk akrilfestéket, olajfestéket, temperát. Van, aki puszta kézzel végzi a festést, de sokan használnak gumikesztyűt a művelet során. Ez utóbbi előnye, hogy a festés befejezése után nem kell hosszasan kínlódni a festék eltávolításával a kezünkről, illetve olajfesték esetén nem szívódnak fel káros anyagok a bőrünkön keresztül.

Akrilfesték használata során érdemes tudni, hogy ez egy gyorsan száradó festékfajta, így elképzelhető, hogy hamarabb megszárad, mint azt szeretnénk. Ezt elkerülendő egy kis vizet érdemes hozzáadni a festékhez, ezáltal ugyan kicsit hígabbá válik az állaga, de cserébe tovább dolgozhatunk vele.

Ennek a technikának sokak szerint van még egy plusz előnye. Méghozzá az, hogy rendkívül felszabadító, ha az ember a puszta kezével fest, és szó szerint az ujjai alatt kel életre a vászon.

ujjfestés

Fotó: Pixabay

Híres ujjfestők

Ennek az „újhullámos műfajnak” az egyik elismert művésze Iris Scott, aki arra tette fel az életét, hogy ecset nélkül, pusztán az ujjával fest képeket.

Iris abban tér el a többségtől, hogy az ő stílusa nem absztrakt, hanem inkább realista jellegű. Aprólékosan kidolgozott részletek és élénk színek jellemzik művészetét. A felületes szemlélődő számára a művei megtekintése során elsőre nem is biztos, hogy feltűnik, hogy ujjal festett képről van szó.

 

Nick Benjamin – egy másik ujjfestő – azt mondja, hogy „Sokkal inkább az ujjakkal történő festést részesíti előnyben, mivel a technika sokkal szorosabb kapcsolatot eredményez a mű és a művész között, ráadásul az alkalmazása során lehetővé tesz olyan bonyolult színkeverést is, amely nem kivitelezhető ecset használatával”.

 

Jimmy Lee Sudduth pedig azzal indokolja az ujjfestés gyakorlati hasznát, hogy az ujjai mindig kéznél vannak, és ráadásul sosem kopnak el, szemben a hagyományos ecsetekkel.

 

 

A fentiek alapján úgy gondolom, hogy akár a hagyományos, akár az ujjfestést alkalmazzuk, a festés folyamata során mindenképpen egy más tudatállapotba kerülünk. Az alkotás mindenkire felszabadító hatással van, akár hobbiként, akár terápiás célból kezd el valaki festeni.

Festés közben a figyelem nem kalandozik el, hiszen az alkotó az alkotásra koncentrál, így folyamatosan a „flow” állapotában van. A végén pedig ott lesz előttünk az általunk létrehozott kép, ami lehet akár a nappalink egyik dísze is.

Én csak bátorítani tudok mindenkit. Festésre fel!

 

——————————————————————————————————-

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél további érdekességeket is látni művészetről, festőkről, technikákról akkor olvasd rendszeresen frissülő blogomat, és kövess a Facebookon, valamint a Youtube-csatornámon!

Facebook Comments

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük