info(kukac)muveszlelkek.hu

Hogyan fess kávéval?

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

Hogyan fess kávéval?

Kutya

Ha hozzám hasonlóan Te is kávéimádó vagy és csörgedezik benned egy kis művészi képesség, akkor ez a cikk garantáltan arra inspirál majd, hogy a reggeli kávéd maradékából alkoss valamit. De miről is van szó pontosan?

kávébab elválasztó

Kávéval festeni? Igen, jól olvastad!  És most nem csak megisszuk, hanem mindjárt két adagot lefőzve festeni is fogunk vele! Bizony ám! A kávéval történő festés egyáltalán nem olyan vad ötlet, mint amilyennek elsőre hangzik. Külföldi utazásaim során már több városban is találkoztam kávéfestményekkel kávéházak, kézműves boltok, kreatív üzletek kirakataiban.

kávébab elválasztó

Ezeket a képeket például Stockholm belvárosában készítettem:

 

kávézó kirakat

Ugye milyen inspiráló? Amikor megláttam ennek a kedves kis boltnak a kirakatát, tudtam, hogy ki fogom próbálni én is ezt az alapanyagot. Persze tisztában vagyok vele, hogy előttem már jó páran megtették ezt, és csodálatos alkotások születtek a fekete nedű által.

 

kávébab elválasztó

 

Nyilván ahány festő, annyi stílus, és annyi ötlet. Nézzünk néhányat a kávéfestés királynői közül:

Maria A. Aristidou, az a Cipruson és az Egyesült Királyságban dolgozó illusztrátor, aki a kifröccsenő kávé amorf, véletlenszerű mintáit használja fel például arcok festésénél. Az egyik ilyen műve Albert Einsteint ábrázolja.

Az amerikai Karen Eland,  már gyerekkorában elkezdte kreativitását bontogatni. Tájképei, portréi sokak kedvencévé váltak.

Georgeta Blanaru pedig addig kísérletezett ezzel az illatos alapanyaggal, hogy összegyűlt tapasztalatait könyvbe szedte Painting with Coffee, vagyis Festés Kávéval címmel.

 

kávébab elválasztó

 

A kirakat és a fent nevezett hölgyek arra ösztönöztek, hogy én is kipróbáljam milyen kávéval festeni. Az elhatározást tett követte, és azóta több kávéval készült festményem is született.  Ha neked is felkeltette az érdeklődésedet a kávéval festés, akkor tarts velem. Iratkozz fel ingyenes minivideómra és fessünk együtt. Hozd a csészéd a gőzölgő italoddal és vágjunk bele!

 

Milyen alapanyagok szükségesek a kávéval történő festéshez?

Papír: minimum 180 grammos, de inkább 300 grammos akvarellpapír

Kávé: Nescafe, vagy főzött kávé, 3 erősségben

Ecset: puha szőrű, akvarellfestéshez használt ecset

Papírtörlő: bármilyen jó, ezzel itatjuk le a felesleges vizet

 

kávébab elválasztó

 

Természetesen hasonlóan a többi technikához, itt is időt igényel a mű elkészítése. Próbálkozhatunk különböző kávémárkákkal, illetve a főzés erősségével, rövid vagy hosszú kávéval.

Kedvcsinálóként itt egy rövid videó az általam elkészített „kávés kutyusról”:

 

 

 

Ha kedvet kaptál hozzá, hogy megnézd részleteiben is, hogy hogyan készült a kutyus, akkor kattints ide, iratkozz fel és máris küldöm a videót, melynek segítségével akár Te is megfestheted első kávéval készült festményedet.

Remélem, hogy Neked is akkora örömöt fog okozni a kávéval való festés, mint nekem. Jó munkát kívánok!

 

 

———————————————————————————————

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél további érdekességeket is látni művészetről, festőkről, technikákról akkor olvasd rendszeresen frissülő blogomat, és kövess a Facebookon, valamint a Youtube-csatornámon!

 

 

Facebook Comments

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük