info(kukac)muveszlelkek.hu

6 tuti tipp, amitől javulni fog a rajztechnikád!

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

6 tuti tipp, amitől javulni fog a rajztechnikád!

Leonardo da Vinci

Sokan azt mondják, hogy jól rajzolni csak megfelelő mennyiségű gyakorlás után lehet. Hm, lehet, hogy van benne valami. Ahogy a mondás is tartja, gyakorlat teszi a mestert. De nézzünk egy kicsit a dolgok mélyére! Összeszedtem 6 olyan tippet, aminek alkalmazásával javulhat a rajztechnikád.

1. Javítsd a vizuális memóriád

Mielőtt nekikezdenénk a rajzolásnak, célszerű magunk előtt vizualizálni, amit le szeretnénk rajzolni. Feltéve persze, ha nincs előttünk egy kép, vagy egy modell. De ha így is van, akkor is tehetünk egy próbát. Próbáld ki, hogy nézel egy képet folyamatosan 30 másodpercig! Ezután csukd be a szemed, és próbáld meg felidézni magadban a képet, a részleteket, a színeket, az árnyékokat, az árnyalatokat!

Ezután ismét nézd a képet 30 másodpercig! Majd hunyd le a szemed! Ugye, hogy jóval több mindenre emlékszel, mint az előbb?

Ha a fenti módszert használod, javulni fog a vizuális memóriád, ezáltal könnyebben fogsz tudni akár emlékezetből, akár képről rajzolni.

2. Javíts a koncentrációképességeden és légy türelmes magaddal szemben

Ahhoz, hogy megtanuljunk szépen rajzolni, megfelelő mennyiségű idő és koncentráció szükséges. Még ha őstehetség is vagy, akkor is szükséges csiszolni a rajztechnikádat. Persze tudom jól, felgyorsult világban élünk, amikor mindenki azonnal szeretne mindent elérni, de ez a rajznál sem így működik. Sajnos.

Ha szeretnél javítani a koncentrációdon, akkor javaslom. hogy oszd fel az adott képet kisebb egységekre, ezáltal egyszerre kisebb területre kell koncentrálnod, így kevésbé fáradsz el és jóval alaposabban tudsz dolgozni.

Alkotás közben célszerű kikapcsolni, lehalkítani a telefonodat, illetve megszüntetni minden olyan zavaró körülményt, ami elterelheti a figyelmedet.

3. Rajzolj bárhol, ahol csak jólesik

festő a természetben

Fotó: Pixabay

Ha szeretnél megtanulni jobban rajzolni, és szeretnéd ha fejlődne a rajztechnikád, akkor használj ki minden kínálkozó lehetőséget kedvenc hobbid űzésére! Akár utazás közben, tömegközlekedésen, kirándulás alkalmával vagy egy unalmas előadás alatt.

Bármikor, amikor kedved tartja! Ezekhez az alkalmakhoz próbálj úgy hozzáállni, hogy nincs tétje a dolognak, egyszerűen csak gyakorolsz. Engedd meg magadnak, hogy hibázz, hiszen csak a hibáinkból tanulunk.

4. Ne ragadj le egy technikánál

Lehet, hogy szívesen használod a színes ceruzákat, filceket, de például nem szeretsz fekete-fehérben rajzolni, vagy a tust használni. Vagy kedved találod az akvarellfestésben, de az akrilt nem használod.

Én mégis arra bátorítalak, hogy alkalmazz minél több technikát! Próbáld ki magad több területen! Hogy miért? Mert egyrészt fejlődni fog a saját stílusod, másrészt javulhat az alkotókészséged. Sőt, egyes technikákat keverhetsz is egymással!

5. Járj el múzeumokba, kiállításokra

múzeum

Fotó: Pixabay

Ez a legegyszerűbb módja, ha egyenesen a mesterektől szeretnél tanulni! Persze, őket – a legtöbb esetben – sajnos már nem tudod megkérdezni, de a műveikből rengeteget profitálhatsz. Akár az ecsetkezelésről, akár a színek felhasználásáról.

Próbálj a festmény mögé látni és felismerni a technikát. Nézd meg a legapróbb részleteket is. És persze nem utolsó sorban művészi élményt is ad egy-egy szép festményben gyönyörködni.

6. Mutasd meg másoknak is a műveidet

Fontos, hogy mások is elmondhassák a véleményüket az általad készített alkotásokról. Kezdetben ki lehet kérni a családtagok, később az ismerősök, barátok véleményét.

Lényeges azonban, hogy őszinték legyenek veled. Ne feledd, a kritikák által tudsz fejlődni és általuk tudod javítani, tökéletesíteni a rajztechnikádat.

 


Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél további érdekességeket is olvasni művészetről, festőkről, technikákról akkor olvasd rendszeresen frissülő blogomat, és kövess a Facebookon!

Facebook Comments

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük