info(kukac)muveszlelkek.hu

6+1 külföldi múzeum online kiállítása

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

6+1 külföldi múzeum online kiállítása

múzeumi kiállítás

A múlt heti, budapesti múzeumok online kiállításait bemutató cikkem után, most annak jártam utána, hogy melyek azok a külföldi múzeumok, amiket érdemes lehet online meglátogatni. A teljesség igénye nélkül válogattam a nemzetközi felhozatalból, elsősorban az európai térségre koncentrálva.

1. Rijksmuseum, Amszterdam

Rijksmúzeum Amszterdam

Fotó: Wikipédia

A Rijksmuseum Hollandia nemzeti múzeuma, mely összesen 80 galériával rendelkezik, amikben állandó és időszakos művészeti kiállításokat tekinthetünk meg.

Az interaktív túra segítségével otthonunkba hozhatjuk Vermeer, Rembrandt és más holland mesterek ecsetvonásait, miközben felfedezhetjük a múzeum impozáns Nagycsarnokát is. Egyes festményeknél audioguide is rendelkezésünkre áll, angol nyelven.

Online múzeumlátogatás, Rijksmuseum – Amszterdam

 

2. Nemzeti Galéria, London

Nemzeti Galéria, London

Fotó: Wikipédia

A közel 2300 állami tulajdonban lévő festménynek, akvarellnek és rajznak otthont adó múzeumban zömében a 13. és 20. század között készült alkotásokat tekinthetünk meg.

Hét kiállítótermet, valamint a Központi Csarnokot járhatjuk be virtuálisan, ahol többek között Tiziano, Veronese és Holbein remekműveiben gyönyörködhetünk. 

A google-streetview együttműködésével készült virtuális túra innen indítható:

Online múzeumlátogatás, Nemzeti Galéria – London

3. Louvre, Párizs

Louvre, Párizs

Fotó: Wikipédia

Természetesen egy ilyen felsorolásból nem maradhat ki a párizsi nemzeti múzeum sem, mely a világ egyik legismertebb és 1793 óta, Párizs legnagyobb múzeuma is egyben.

A virtuális túra során 7 online kiállítás is elérhető, melyek során az egyiptomi antikvitásoktól a reneszánsz művészekig bezárólag több korszak alkotásai is megtekinthetők.

Online múzeumlátogatás, Louvre – Párizs

 

4. Van Gogh Múzeum, Amszterdam

Van Gogh múzeum, Amszterdam

Fotó: Wikipédia

Az amszterdami Van Gogh Múzeum a világ legnagyobb kiállítása Vincent van Gogh (1853-1890) műalkotásaiból. Az állandó gyűjtemény több mint 200 Van Gogh festményt, 500 rajzot és több mint 750 levelet tartalmaz.

A festő képein kívül, 2 online minikiállítást is meglátogathatunk, melyekből szerelmi életéről, illetve kedvenc könyveiről tudhatunk meg részleteket.

Online múzeumlátogatás, Van Gogh Múzeum – Amszterdam

 

5. Uffizi-képtár, Firenze

Uffizi Képtár, Firenze

Fotó: Wikipédia

Az Uffizi-képtárat mondják a világ egyik leggyönyörűbb gyűjteményének, amit művészetkedvelőként egyszer mindenképpen látni kell. Az 1581-ben alapított képtár kezdetben a Mediciek gyűjteményéből táplálkozott, mára azonban már széles spektrumát kínálja az antik szobroktól kezdve egészen a 14-18. századi festményekig bezárólag.

A virtuális kiállításon a műalkotások mellett, 4 online túrán is részt vehetünk.

Online múzeumlátogatás, Uffizi-képtár – Firenze

6. Vatikáni Múzeum, Róma

Vatikáni Múzeum, Róma

Fotó: Wikipédia

Az online túra során bepillantást nyerhetünk a múzeum 7 helyiségébe, melyek közül szeretném kiemelni a méltán híres a Sixtus-kápolnát (Sistine-Chapel).

A 360 fokos képeknek köszönhetően az 1508-1512 között készült mennyezeti freskót külön is érdemes megfigyelni. Az itt található freskó Michelangelo egyik leghíresebb alkotása, mely 540 m² összfelületével a legnagyobb egybefüggő freskó, amit a Mester készített. Az Ószövetség szereplőit, illetve eseményeit mutatja be.

Online múzeumlátogatás, Vatikáni Múzeum, Róma

+1. Szent Péter Bazilika, Róma

Szent Péter Bazilika, Róma

Fotó: Wikipédia

És ha már a Vatikánban járunk és szeretnénk megcsodálni a Szent Péter Bazilikát, akkor egy virtuális túravezető segítségével (angol nyelven) ezt is megtehetjük, az alábbi linken.

Online múzeumlátogatás, Szent Péter Bazilika – Róma

Technikai információ:

Az online kiállítások többsége számítógépes böngészőből vagy okostelefonról is megtekinthető. Azonban több virtuális kiállításhoz is Adobe Flashplayer telepítése lehet szükséges. Amennyiben nem rendelkezünk ezzel a programmal, az adott kiállítás honlapján letölthetjük és telepíthetjük, hogy teljes legyen az élmény.

—————————————————————————————————–

Ha szeretnél további érdekességeket is olvasni művészetről, festőkről, technikákról akkor olvasd rendszeresen frissülő blogomat, és kövess a Facebookon!

Facebook Comments

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük