info(kukac)muveszlelkek.hu

5 budapesti múzeum online kiállítása

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

5 budapesti múzeum online kiállítása

5 budapesti múzeum online kiállítása

A múzeumok mindig is fontos szerepet játszottak az életemben. Már gyermekkoromban is imádtam egy-egy műalkotás előtt hosszan ácsorogni és gyönyörködni benne. Ilyenkor sokszor beleképzeltem magam a művész helyébe vagy egyszerűen csak tüzetesen megszemléltem az ecsetkezelést, a színek harmóniáját, egy-egy kép hangulatát. Viszont az utóbbi hónapokban erről sajnos le kellett mondanom. A modern technikának köszönhetően azonban számos online kiállítás vált elérhetővé a világ számos múzeumában.

A kialakult helyzetre való tekintettel, több magyarországi múzeum is megnyitotta online felületén kiállításai egy részét. Utánajártam, hogy melyek azok a budapesti múzeumok, amelyek akár otthonról a fotelből is meglátogathatók.

Magyar Nemzeti Múzeum

Magyar Nemzeti Múzeum

Fotó: Wikipédia

Az egyik legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező múzeumunk, több millió tárgyat magába foglaló gyűjteményükben világhírű régészeti leletek, a magyar történelem és a művelődéstörténet felbecsülhetetlen értékű kincsei is megtalálhatóak.

A múzeum kiállításainak egy része online is elérhető innen:

https://mnm.hu/hu/kiallitasok

Szépművészeti Múzeum

Szépművészeti Múzeum

Fotó: Wikipédia

Az 1906-ban megnyílt Szépművészeti Múzeum az egyetemes és a magyar művészet emlékeit mutatja be az ókortól a 18. század végéig, nagyszabású időszaki kiállításai pedig százezreket csábítanak az intézmény falai közé. A múzeum évszázados története folyamán az egyes gyűjteményeiben található művek száma ma meghaladja a százhúszezret. 

A múzeum útvonaltippjein keresztül virtuálisan is betekinthetünk az egyes gyűjteményekbe:

https://www.szepmuveszeti.hu/utvonaltippek/

Magyar Nemzeti Galéria

Magyar Nemzeti Galéria

Fotó: Wikipédia

A Magyar Nemzeti Galéria a magyarországi képzőművészetet dokumentáló és bemutató legnagyobb közgyűjtemény. Önálló múzeumként 1957 óta működik. Jelenlegi helyére, a Budavári Palota épületébe 1970-es években költözött. Első kiállítása 1975-ben nyílt meg.

Honlapján egy valódi virtuális sétát tehetünk meg a realizmus korából származó gyűjtemény megtekintésével.

Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig virtuális kiállítás

https://virtualiskiallitas.mng.hu/

 

Műcsarnok

Műcsarnok

Fotó: Wikipédia

A Műcsarnok a magyar és nemzetközi művészeti törekvések nyitott, sokszínű bemutatóhelye, a jelenkori művészet reprezentatív kiállítási intézménye. A Szépművészeti Múzeummal szemközt található épület 1896-ra, a honfoglalás 1000 éves évfordulójának ünnepségeire készült el.

A múzeum honlapján egyedülálló módon – a cikk írásakor – 65 virtuális sétát tehetünk meg.

http://mucsarnok.hu/mucsarnok/virtualis_setak.php

Ludwig Múzeum

Ludwig Múzeum

Fotó: Wikipédia

A múzeum kortárs művészeti alkotásokat gyűjt és mutat be, jelentős magyar és nemzetközi képzőművészeti gyűjteménnyel rendelkezik. 2005. március 15-étől működik a Művészetek Palotájában, korszerű múzeumtechnológiai körülmények között.

Az alábbi linken találjuk az online tartalmakat:

https://www.ludwigmuseum.hu/muzeum-otthonrol

 

———————————————————————————–

Ha szeretnél további érdekességeket is olvasni művészetről, festőkről, technikákról akkor olvasd rendszeresen frissülő blogomat, és kövess a Facebookon!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük