info(kukac)muveszlelkek.hu

Mit adhat nekünk az alkotás?

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

Mit adhat nekünk az alkotás?

Mit adhat nekünk az alkotás? Mi történik, miközben alkotunk?

Feltetted már valaha magadnak a kérdést, hogy mit adhat nekünk az alkotás? Mi történik velünk miközben alkotunk?

Egy-egy alkotó folyamat során – ami lehet akár tánc, zenélés vagy festés, rajzolás – ahhoz hasonlóan, mint amikor álmodunk vagy meditálunk, egy más tudatállapotba kerülünk. Elengedjük a kontrollt, időérzékünk elvész. Belefeledkezünk az adott tevékenységbe.

Ez történik akkor is, amikor befogadjuk egy-egy alkotás szépségét, úgymond beengedjük a flow-t. Biztosan veled is megtörtént már, hogy hosszú percekig gyönyörködtél egy alkotásban. Ilyenkor teljesen a mű hatása alá kerülsz, a gondolataid nem kalandoznak el, hanem a „most” állapotában vagy, teljesen belefeledkezel a látványba.

Velem ez akkor szokott megtörténni, ha például egy olyan festményt látok, ami magával ragadja a tekintetemet. Hosszú percekig el tudok időzni a mű részleteiben, az ecsetkezelés mikéntjében, a színek alkalmazásában. Teljesen a kép hatása alá kerülök.

Hosszú percekig el tudok időzni a mű részleteiben, az ecsetkezelés mikéntjében, a színek alkalmazásában. Teljesen a kép hatása alá kerülök.

Fotó: Pixabay

Sokszor hallhatjuk, hogy az alkotás gyógyít. De hogyan? Mi történik az adott folyamatban? Alkotás közben olyan mély érzelmeket élhetünk át, olyan saját tapasztalatok és emlékek törhetnek felszínre, melyek során akár régi sebek, régi fájdalmak szakadhatnak fel. Miközben megszűnik az idő, belefeledkezel a pillanatba, egy más módosult tudatállapotba kerülsz.

Ez az állapot boldogságot, örömöt okoz, miközben lelki sebeid gyógyulhatnak. Ha másért nem, hát ezért is jó alkotni. Ha alkotunk, nem érezzük azt, hogy kell és hogy muszájból csináljuk, ezáltal kiszakadunk a hétköznapokból. Ezért szeretünk annyira alkotni, akárcsak a magunk kedvére is. Hiszen azáltal, hogy megéljük ezt a boldog állapotot, aktív pihenéssé válik a folyamat. Azáltal, hogy megtervezzük a folyamatot és meg is valósítjuk, boldogok leszünk a sikertől, a látványtól, a végeredménytől. Maga folyamat pedig önbizalmat ad.

Manapság annyi lehetőség van, hogy kipróbáljuk az alkotást és gyógyuljunk általa. Nemcsak a rajzolás adhat ilyen élményt, a tánc, a zene, az írás vagy a színezés, mind-mind teret nyithat arra, hogy gyógyuljunk.

Számomra a festés, rajzolás mindig is egyfajta terápia volt. Jól esik kiszakadni a hétköznapok világából és csak a művészettel foglalkozni. Hihetetlenül fel tud tölteni akár csak 1 órácska, amit azzal a tevékenységgel töltök, amit szeretek.

Engedj meg egy személyes kérdést végezetül.

Te mikor foglalkoztál olyan tevékenységgel, ami feltétel nélkül boldoggá tett és örömödet lelted benne?

Ha nem emlékszel ilyenre, akkor javaslom, hogy sürgősen szakíts időt magadra és ülj le egy fél órára és foglalkozz azzal, ami boldoggá tesz. Hidd el, utána teljesen ki fogsz cserélődni és feltöltődve, energikusan fogod folytatni a napodat.

Ha szeretnéd magad kipróbálni, és szívesen festenél, rajzolnál velem, akkor csatlakozz a Művészlelkek Műhelyéhez, ahol mindemellett több, mint 50 alkotást tudsz elkészíteni különböző témákban online tanfolyami videóim segítségével.

Erről bővebb információt itt találsz:

Művészlelkek Műhelye Program

Rajzolj és fess velem! Akvarell, gouache és ceruzarajz.

 

 


Ha szeretnél további érdekességeket is olvasni művészetről, festőkről, technikákról akkor olvasd rendszeresen frissülő blogomat, és kövess a Facebookon!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük