info(kukac)muveszlelkek.hu

L’art pour l’art

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

L’art pour l’art

L’art pour l’art

 

Üdvözlök minden kedves Olvasót a blogomon!

Olajosné Mónika vagyok. Rólam részletesen itt tudhatsz meg többet.

Hogy miért is adtam az első blogbejegyzésemnek a fenti címet?

Nos azért, mert terveim szerint a muveszlelkek.hu oldal célja, hogy különböző művészeti technikákat, irányzatokat mutasson be. Úgy, mint gyakorló művész többféle technikával foglalkozom magam is. Mikor melyik időszakomat élem. 🙂

De mielőtt még nagyon belemerülnék a részletekbe elsőként engedjétek meg, hogy kifejtsem, hogy pontosan mit is jelent a címben használt L’art pour l’art kifejezés. Magyarra fordítva művészet a művészetért, erre valószínűleg még emlékszel iskolai tanulmányaidból.

Ezen túlmenően azonban a művészet öncélúságát hirdeti és ez az, amiért számomra nagyon is találó volt, mint témaválasztás. A művészet létét önnön szépsége indokolja, nem kell semmilyen gazdasági, politikai vagy vallási célt szolgálnia. Az igazi művész feladata az örök szépség ábrázolása.

 

Megszűnik az idő és a tér, amikor alkotok. Ha megihlet valami, akkor számomra nincs külvilág, nem tudok másra figyelni csak az adott dologra, arra a művészi tevékenységre amit éppen végzek.

 

 

Ha megfigyeltek egy kisgyermeket, ugyanezt láthatjátok nála is. Belefeledkezik abba a tevékenységbe, amit csinál. Legyen az akár játék, akár rajzolás

Ha megfigyeltek egy kisgyermeket, ugyanezt láthatjátok nála is. Belefeledkezik abba a tevékenységbe, amit csinál. Legyen az akár játék, akár rajzolás. Önfeledten „végzi a dolgát”. A gyerekek még mindezt ösztönösen csinálják, aztán felnőttként valahogy elfelejtjük, hogy is kell ezt.

Te emlékszel még arra, hogy mikor történt meg veled mindez? Mikor voltál úgy utoljára, hogy valamit csak az önnön kedvéért, a maga okozta örömért csináltál? Ugye nem?

Sajnos felnőttként hajlamosak vagyunk belefásulni a hétköznapokba és teljesen elveszítjük kreativitásunkat. Pedig igazán akkor vagyunk magunk, ha tudunk arra időt szakítani, hogy kicsit befelé forduljunk. Hogy belekerüljünk a flow állapotába.

Hadd idézzem ide a wikipédiából a flow-élmény definícióját: „A flow-élmény az elme működésének egy olyan állapota, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől örömmel töltődik fel, abban teljesen feloldódik, minden más eltörpül mellette, bármi áron folytatni törekszik.”

Az biztos, hogy ilyen állapotban vagyunk képesek teremteni. Teremteni valami szépséget, valami maradandót. Legyen akár szó egy zeneműről, egy képzőművészeti alkotásról vagy netán a saját munkánk végzéséről. Milyen csodálatos az, amikor valaki a munkája során a flow állapotában lehet!

De mit kell mindehhez tenni, hogy belekerüljünk ebbe az állapotba?

A kulcs szerintem abban van, hogy meg kell tanulnunk belefeledkezni a dolgokba. Szakíts magadra egy kis időt, legyen egy fél órád saját magadra, ami csak a tiéd. Ez alatt az idő alatt pedig csinálj olyan dolgot, amit szeretsz. Olvass, rajzolj, hallgass zenét, táncolj! Fess ki egy mandalát, meditálj! Bármit is csinálsz, olyan tevékenységet válassz, amiben örömöd leled! Mindezt csak az élmény kedvéért.

Persze tudom, nem egyszerű ezt csak úgy spontán kivitelezni, amikor manapság minden percünk be van osztva. El kell hozni a kisebbik gyereket az oviból, be kell indítani a mosást, a nagyot edzésre kell vinni, a főnöknek intézni kell a tárgyalását, közben hétvégére jönnek a nagyiék…. Szóval nem egyszerű, de meg lehet oldani. Hidd el, csak elhatározás kérdése.

Mondjuk csípj le egy fél órát abból az időből, amit a közösségi médiákon töltesz. És próbáld meg ezt a saját magad hasznára eltölteni.

Mondjuk csípj le egy fél órát abból az időből, amit a közösségi médiákon töltesz. És próbáld meg ezt a saját magad hasznára eltölteni. Ugye nem is olyan nehéz?

Hidd el megéri, hogy néha olyan tevékenységet is végezz, amiben igazán örömöd leled és ki tudsz szakadni a hétköznapi mókuskerékből.

A muveszlelkek.hu blog elindításával célom, hogy olyan embereket szólítsak meg, akik szeretik a művészetet, akik hasonlóan éreznek, mint én. Akik hajlandóak végre egy kicsit magukkal is foglalkozni és szívesen végeznek olyan tevékenységet, ami kikapcsolja őket. Akár a párjukkal, gyermekeikkel közösen. Hiszen nem kötelező kizárólag egyedül végezni kedvenc hobbynkat. Bátran vonjuk bele családtagjainkat is a gyakorlásba, persze csak akkor, ha valamennyire nyitottak a dologra.

És hogy mi mindenről lesz szó? Terveim közt szerepel különféle hobbyként végezhető tevékenység bemutatása, áttekintése. Egyes technikák során szeretném átnézni a különböző lehetőségeket, egy-egy példával illusztrálni az adott művészeti ágat.

A teljesség igénye nélkül szó lesz az akvarellfestésről, az üvegfestésről, a selyemfestésről, a zentangleről, a kalligráfiáról és még sok minden másról. Minden olyan hobbyként űzhető tevékenységről, amikhez igazából nem szükséges nagy rákészülés, csak némi egyszerűen beszerezhető eszköz és egy elhatározás a részedről.

Ha van ötleted, hogy mit szeretnél látni és milyen technikát mutassak be, akkor szívesen veszem, ha írsz egy üzenetet ide. És ígérem, hogy megpróbálom bemutatni a blogomon záros határidőn belül.

Végezetül pedig kívánom minden kedves Olvasómnak, hogy sikerüljön időt szakítani magára, a hobbyjára vagy arra a tevékenységre, ami boldoggá teszi. Hiszem azt, hogy azért születtünk erre a bolygóra, hogy boldogan éljünk és megtaláljuk a hétköznapokban is a szépséget, például a művészetek által.

 

Facebook Comments

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük