info(kukac)muveszlelkek.hu

Készen állsz a művészi éned felvállalására?

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

Készen állsz a művészi éned felvállalására?

festő

Sok ismerőstől hallottam, hogy nem mernek elkezdeni alkotni, mert félnek a kudarcélménytől. Vajon Te készen állsz a művészi éned felvállalására? És most nem arra gondolok, hogy holnaptól kezdve profi festő legyél és abból élj meg, hanem egyszerűen arra, hogy ha van kedved, kikapcsolódásképpen rajzolj, fess, művészkedj egy kicsit. Tét nélkül.

Sokan még így sem mernek belefogni a dologba. Félnek attól, hogy nem fog sikerülni, hogy kudarcélmény éri majd őket. Pedig ez az egész nem erről szól.

A mai bejegyzésemben ismét az alkotás lelki hátterébe engedek bepillantást nyerni és megpróbálom kicsit körüljárni a címben szereplő témát.

“Az egyik legősibb és legnagyvonalúbb trükk, amit a mindenség játszik velünk önmaga és a mi szórakoztatásunkra: kincseket rejt el mélyen bennünk, aztán a háttérbe húzódva kíváncsian lesi, vajon megtaláljuk-e őket valaha. A kreatív élet nem más, mint ezeknek a rejtett kincseknek a feltárása. Kincsvadászat.”

(Elizabeth Gilbert)

A fenti idézet Elizabeth Gilbert írónőtől származik és még ma is magával ragad ez a pár sor és az, hogy mennyire benne van minden, hogy milyen mély az igazságtartalma. Hiszen mindnyájan rendelkezünk kreativitással, tehetséggel, kincsekkel, csak talán még nem fedeztük fel ezeket a képességeket magunkban.

És itt nem is csak a felfedezésről van szó, hanem – akár a saját példámból kiindulva – azt mondhatom, hogy az elismerésről, önmagam elismeréséről, ha úgy tetszik felvállalásáról, ami szintén nagy kihívás volt számomra.

tájkép festés

Fotó: Pixabay.com

Vagyok-e elég jó? Tudok-e értéket adni másoknak vagy akár magamnak? Sokszor merült fel bennem ez a két kérdés. Talán túl sok időt is vártam arra, hogy végre előbújjak a csigaházamból és felfedjem magam, hogy végre szembenézzek azzal, aki én vagyok, amit én tudok és amit én adhatok másoknak.

Ha Te is hasonlóan gondolkodsz, ha talán még félsz is attól, hogy nem vagy elég jó, elég ügyes, legyen az élet bármely területéről is szó, tanulj az én hibámból, ismerd el amit tudsz, és ne várj évekig! Lépj ki a fénybe, merj élni a Mostban, kezdd el csinálni azt, amire szíved vágyik! Bármi legyen is az, élvezd az örömöt, amit az adott tevékenység nyújt. Ha az a festés, akkor legyen az, ha valami egészen más alkotási forma, akkor csináld azt. A lényeg, hogy érezd jól magad!

Tedd azt, ami örömet okoz, ami által szárnyalsz, ami által több vagy. Ne halogasd, kezdd el még ma! Felejtsd el, hogy nem vagy elég jó, hogy nem elég szép, amit alkotsz. Csak csináld és meglátod, a siker nem marad el. A boldogság pedig, amit közben a szívedben érzel, mindenért kárpótol majd.

 

 

———————————————————————————–

Ha szeretnél további érdekességeket is olvasni művészetről, festőkről, technikákról akkor olvasd rendszeresen frissülő blogomat, és kövess a Facebookon!

Facebook Comments

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük