info(kukac)muveszlelkek.hu

Mi az a rajzelemzés?

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

Mi az a rajzelemzés?

gyerekrajz

Lehet, hogy már hallottál a rajzelemzés módszeréről, vagy már láttál amerikai filmekben olyan szakembert, akinek az volt a feladata, hogy kielemezze a delikvens rajzát és az alapján mondjon véleményt az illetőről.

A mai bejegyzésben annak jártam utána, hogy a rajzelemzés pontosan miről is szól, mit lehet megtudni valakinek a rajzából. Öveket bekapcsolni, kezdődik az elemzés!

A rajzelemzés bemutatása

Az mindenki számára nyilvánvaló, hogy ha azt kérjük különböző emberektől, hogy rajzoljanak le egy házikót, akkor mindenki egy kicsit másképpen fogja megoldani a feladatot. Nincs ebben semmi különös, hiszen mindannyian mások vagyunk, mindenkinek más és más dolgok ragadják meg a figyelmét. Ha maradunk a házikós példánál, lesz aki aprólékosan kidolgozza a cserepeket, lesz aki nem hagyja le a kéményt és lesz olyan is, aki gondosan megrajzolja a ház körüli virágokat is.

gyerekrajz

Fotó: Pixabay

Ha egy szakember elemzi az így elkészült rajzokat, akkor azért a fentieken túl mást is meg fog állapítani. A rajz vissza fogja tükrözni a készítőjének a világról alkotott képét, valamint következtethetünk belőle az illető lelkiállapotára, érzéseire.

Könnyebb a dolga a rajz elemzőjének, ha a jelenlétében történik a rajz elkészítése. Így láthatja a rajzolót munka közben, illetve látja a rajzolás teljes folyamatát. Hol, melyik motívum készült el elsőnek, mikor mivel töltött el több időt és így tovább. Nem mellékes az sem, hogy így megtudja, hogy a rajz készítője jobb, vagy balkezes, milyen korú, illetve milyen nemű. Ezek mind-mind olyan plusz információk, amik segíthetik a rajz helyes értelmezését, illetve megértését.

A rajzelemzés folyamata sok esetben nem ér véget a rajz befejezésével. Célszerű a kielemzést a készítővel történő beszélgetéssel összekapcsolni, ezáltal rákérdezhetünk olyan dolgokra, amik a rajz kapcsán érdekesek lehetnek. Például mi járt a fejében, amikor azt a bizonyos részt rajzolta, vagy egy komolyabb esetben arra, hogy történt-e előzőleg valami trauma az illetővel.

gyerekrajz

Fotó: Pixabay

A gyerekek rajzelemzése egy régebb óta bevett módszer, ugyanis számos olyan dolgot megtudhatnak belőle a szakemberek, amikről adott esetben a gyerek nem beszél. Ilyenkor a rajzok beszélnek helyettük. Ez esetben olyan problémákra derülhet fény, amikről a gyermek nem szívesen beszél otthon. Frusztráció, erőszak, családi problémák stb.

De mégis mit lehet megtudni egy rajzból? Mire kell figyelni az elemzés során?

Mi az a 6 dolog, amire rajzelemzés során figyelni kell?

Méret: ez nagyon árulkodó tud lenni. Ha kis méretű a rajz, akkor az illető nem tudja magát eléggé elfogadni, kisebbrendűségi komplexusa van. Ha viszont hatalmas méretű, akkor pont ellenkezőleg, túlértékeli magát.

Színek használata: aki lágy, pasztell színeket alkalmaz inkább visszahúzódó, érzékenyebb típus, míg az erős, harsány színek az extrovertált emberekre jellemzőek.

Vonalformák: az íves vonalak inkább a nyitottságot, az elfogadást , míg a szögletes vonalak akaratosságot, támadó magatartást mutathatnak.

Vonalerősség: az, hogy ki mennyire nyomja rá a papírra a ceruzát, szintén árulkodó jel lehet. Ha valaki szinte alig érinti a papírhoz a ceruzát, az gyenge önérvényesítést jelezhet, míg ha valaki erősen használja, az dominanciát, agresszivitást mutathat. Nyilván ez esetben befolyásolhatja ezt az illető pillanatnyi lelkiállapota is.

Térkitöltés: ha valaki csak a papír egyik sarkába rajzol, az egyértelműen szorongó emberre utalhat, ha viszont teljesen kitölti a papírt, úgy hogy szinte nem is marad rajta szabad hely, az pedig dominanciát, uralkodó embertípust jellemezhet.

Emberábrázolás: pálcikaember, legörbülő esetleg vicsorgó száj, egyes testrészek elhagyása, ökölbe szoruló kezek mind védekezésre, ellenállásra esetleges elfojtott agresszióra utalhatnak. Míg a kidolgozott figurák, mosolygó arc, nyitott tenyér kiegyensúlyozottságra, biztonságérzetre céloznak.

A fenti cikkben egy kis ízelítőt szerettem volna mutatni arról, hogy mi is az a rajzelemzés. Azonban óva intek attól, hogy a cikk alapján bárki is elkezdje saját magát elemezni, hiszen ez egy külön szakma, amit érdemes meghagyni a szakembereknek.

 

——————————————————————————————————-

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél további érdekességeket is látni művészetről, festőkről, technikákról akkor olvasd rendszeresen frissülő blogomat, és kövess a Facebookon, valamint a Youtube-csatornámon!

 

Facebook Comments

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük