info(kukac)muveszlelkek.hu

Milyen előnyei vannak a gouache festéknek?

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

Milyen előnyei vannak a gouache festéknek?

Valenti nap - gouache festék, online akvarell gouache tanfolyami anyag

Kedves Alkotótársak!

 

Ezen a héten is folytatódik a farsangi téma a Művészlelkek Alkotóklubjában.

Ha még nem vagy tagja az ingyenes Klubnak és szeretnél velünk együtt alkotni, akkor kattints a linkre és csatlakozz hozzánk:

Művészlelkek Alkotóklubja csatlakozás

 

A havi előfizetésű Művészlelkek Műhelyébe ezen héten két videós anyag kerül fel. Az egyik videó még mindig az üveg témát boncolgatja, kicsit haladóbb, összetettebb képet készíthetsz igazi légies, színes üvegekkel.

uvegek festése akvarell festékkel online tanfolyami anyag

A másik kép pedig egy gouache-al készült szívecske ami a Valentin nap okán került fel a Műhely gouache blokkjába.

Valenti nap - gouache festék, online akvarell gouache tanfolyami anyag

Tudtad, hogy a gouache olyan festékfajta, amelyet a művészek évszázadok óta használnak? Tulajdonképpen egy fedőfesték, ami élénk színeiről és sokoldalúságáról ismert.

Gondolom most felmerült benned a kérdés, hogy használható-e a gouache úgy, mint az akvarell?

Vannak, akik a gouache-t átlátszatlan akvarellnek nevezik, de azért a helyzet ennél kicsit bonyolultabb. Érdemes kipróbálni a gouche festéket és utána eldönteni a fenti kérdésre a választ. Valóban vannak olyan esetek, amikor helyettesítheti az akvarellt, de ez csak részben igaz. Hiszen a két festék pigmentrészecskéi különböző méretűek.

A gouache vízzel hígítható, de a kapott szín nem lesz olyan átlátszó, mint akvarell használatakor. Mind a gouache, mind az akvarell pigmentekkel és kötőanyaggal (általában gumiarábikummal) készül, de a pigmentrészecskék nagyobbak a gouache-ban, és nagyobb a koncentrációjuk a keverékben. Ezáltal a szín teltebb, mélyebb és kevésbé átlátszó, mint az akvarellnél. A gouache gyorsabban szárad, mint az akvarell, így kevesebb idő jut a különböző színek zökkenőmentes összekeverésére.

A gouache-ban lévő pigmentrészecskék mérete miatt a festék jobban „ráül” a papírra, mint az akvarellfestéknél. A gouache vastagabb konzisztenciája hátrányt jelenthet, ha átlátszó rétegeket szeretnénk létrehozni, mert hajlamos a papír tetejére „ülni”, ahelyett, hogy belesüllyedne, mint az akvarell.

Víz hozzáadásával elveszíti a gouache a színek intenzitását, de még mindig intenzívebb lesz, mint az akvarell festék.

Ha felkeltette az érdeklődésedet a gouache festék és szívesen kipróbálnád, csatlakozz hozzánk a Művészlelkek Műhelyébe, ahol az akvarell mellett gouache festékkel is alkothatsz videós útmutatóim segítségével.

 

———————————————————————————————

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél további érdekességeket is látni művészetről, festőkről, technikákról akkor olvasd rendszeresen frissülő blogomat, és kövess a Facebookon, valamint a Youtube-csatornámon!

Ha pedig csak kipróbálnád magad, és még eddig nem tetted, csatlakozz ingyenesen a Művészlelkek Alkotókubjához, ahol hetente élőben alkothatsz velem!

Szeretettel várlak!

Facebook Comments

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük