info(kukac)muveszlelkek.hu

Miért hasznos a jobb agyféltekés rajzolás?

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

Miért hasznos a jobb agyféltekés rajzolás?

jobb agyféltekés rajzolás

Már biztosan hallottál a jobb agyféltekés rajzolásról, hiszen a Betty Edwards által kidolgozott módszert már nagyon sok helyen alkalmazzák világszerte. A módszer lényege, hogy pár nap alatt látványosan fejlődik a rajzkészséged. De miről is van szó valójában? Mindenki számára működik?

A Művészlelkek mai bejegyzésében ezt a témát járom körbe.

Mi a jobb agyféltekés rajzolás alapja?

Ki ne szeretne úgy rajzolni, mint a nagyok? Biztos vagyok benne, hogy már mindannyian eljátszottunk a gondolattal, hogy milyen klassz lenne profi módon rajzolni, már-már fényképszerű képeket készíteni. Nos, erre született meg a Betty Edwards által jobb agyféltekés rajzolásként elhíresült módszer.

A módszer azon alapul, hogy a mai rohanó világunkban túlnyomó részt a bal agyféltekénket használjuk. Ez az, ami felelős a racionális döntésekért, a logikáért, a beszédkészségért. A jobb pedig a művészetért, a kreativitásért és az érzelmekért. Nyilvánvaló, hogy egy átlagember a hétköznapok során a bal agyféltekéjét használja sűrűbben, hiszen folyamatosan racionális döntéseket kell hozni. Ennélfogva a jobb egy picit háttérbe szorul.

A jobb agyféltekés rajzolás során egyszerű gyakorlatok végzésével váltani tudsz a két agyféltekéd közt, így a jobb agyféltekét tudod előtérbe helyezni. Ezáltal drámaian javulni fog a rajzkészséged. Tehát nem a rajztechnikád fejlesztésével érsz el eredményeket, hanem egy újfajta látásmód által.

Fotó: Pixabay.com

Fotó: Pixabay.com

Mik a jobb agyféltekés rajzolás előnyei?

Számos előnye van, amit magad is megtapasztalhatsz. Néhányat összeszedtem, hogy Te is érezd, miben tud többet adni számodra ez a módszer. Lássuk hát az előnyöket:

  • ellazít, kikapcsol,
  • javítja a vizuális memóriát,
  • javítja a koncentrációs képességet,
  • növeli az önbizalmat,
  • pozitív élményt ad.

Hogyan működik a jobb agyféltekés rajzolás?

Természetesen egy komplett tanfolyam anyagát most nem tudnám ideidézni, de vegyünk egy konkrét példát! Képzelj el egy egyszerű képet! Vegyünk alapul egy házikót, mellette fákat, kis kerítést, az égbolton felhőket. Mivel kezdenéd a rajzolást? Fogadok, hogy a házzal. Lám-lám, a bal agyfélteke dolgozik, ugye?

Ennél a módszernél azzal tudsz például elvonatkoztatni, hogy a negatív tereket figyeled és rajzolod meg. A példánál maradva itt a ház körüli körvonalakat, a fák által a kép szélével bezárt teret rajzolod meg és ezáltal elvonatkoztatsz a valódi látványtól.

Számos technikát ismer meg az ember a jobb agyféltekés rajzolás során. Az előbbi csak egy kiragadott példa volt. A lényeg azon múlik, hogy ne a racionális éned működjön rajzolás közben, hanem az emocionális.

Fotó: Pixabay.com

Fotó: Pixabay.com

Tényleg szebben fogok rajzolni a jobb agyféltekés módszertől?

A válasz a tapasztalatok alapján igen. A módszer megismerése előtt és után készült rajzok mind-mind arról árulkodnak, hogy az egyének látványos fejlődést produkáltak. A fejlődés mértéke persze egyénenként eltérő, de a javulás egyértelműen látszik.

Mit tegyek, ha már megismertem a jobb agyféltekés rajzolást?

Ez esetben már túl vagy néhány jól sikerült képen, portrén. Magad is láthatod, hogy mire vagy képes. Én azonban azt javaslom, hogy ne hagyd abba a tanulást! Ha szeretsz rajzolni, akkor gyakorolj sokat és próbálj meg folyamatosan fejlődni.

A jobb agyféltekés rajzolás hihetetlen előnye, hogy viszonylag rövid időn belül rendkívül látványos eredményeket lehet vele elérni. Azonban ahhoz, hogy ezek az eredmények megmaradjanak, folyamatosan célszerű rajzolni, gyakorolni, hogy hosszú távon is berögzüljenek azok a mechanizmusok, amik a módszert jellemzik.

 

——————————————————————————————————-

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél további érdekességeket is látni művészetről, festőkről, technikákról akkor olvasd rendszeresen frissülő blogomat, és kövess a Facebookon, valamint a Youtube-csatornámon!

Facebook Comments

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük