info(kukac)muveszlelkek.hu

Hogyan kezdj el rajzolni? – 5 tipp kezdőknek

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

Hogyan kezdj el rajzolni? – 5 tipp kezdőknek

ceruzák, rajztömb, radír

Hogyan kezdj el rajzolni? – 5 tipp kezdőknek

Szívesen rajzolnál, de nem tudod hogyan kezdj neki? Semmi gond, most 5 tippet kaphatsz a kezdéshez!

Ha mindig is érdekelt a rajzolás, de valahogy nem mertél nekikezdeni, akkor számodra összeszedtem néhány olyan dolgot, ami segíthet. Hidd el, mások is vannak, voltak így ezzel. Sajnos sokan hordozunk negatív élményeket az iskolai rajzoktatás kapcsán tapasztaltakkal.

Pedig nem is olyan ördöngősség a rajzolás! Akkor kezdjünk is bele! Ha meg van a kedved és az elhatározásod a gyakorláshoz, akkor az alábbi dolgokra érdemes figyelned kezdőként.

1. Találd meg a neked megfelelő alapanyagot

ceruzák, rajztömb, radír

Kezdetben lehet, hogy úgy gondolod, hogy megfelelő számodra a rajzoláshoz akár egy sima géppapír is. Persze gyakorlásnak, tanulmányok készítéséhez akár jó lehet, de javaslom, hogy fektess be egy jobb minőségű rajzblokkba, hiszen ennek a lapjai teljesen mások, mint a sima géppapír.

Rajzoláshoz célszerű minimum 120g-os papírt használni. Ennek jobb a tartása, jobban ellenáll a gyakori radírozásnak és könnyebb rá felvinni a grafitot is.

Ceruzának az elején elég lehet egy 2B-s és egy 6B-s keménységű. Később persze amikor már érzed a különbséget és fejlődik a rajztudásod, ennél azért többféle keménységű ceruzát fogsz használni, de kezdetben mindenképpen elég ez a kétféle.

Szükséged lesz még egy radírra. Itt az a fontos, hogy lehetőleg puha legyen és ne horzsolja fel a papír felületét. Bármilyen puha radír megfelelő lehet, akár hagyományos, akár gyurmaradír.

 

2. Rajzold le azt, amit látsz

Talán túl egyszerűen hangzik, de ez az egyik leghasznosabb tanács. Lehet, hogy a fejedben él egy kép amit le szeretnél rajzolni, de a legtöbbször mire végzel a rajzolással a végeredmény cseppet sem hasonlít rá. Kezdetben célszerű kerülni a fejből rajzolást, ugyanis ezáltal egyfajta stresszt helyezel magadra.

Sokkal egyszerűbb, ha egy olyan dolgot rajzolsz le, ami előtted van. Amit látsz, amit meg tudsz szemlélni kényelmesen, akár több szögből is. Ilyenkor annyival egyszerűbb a dolgod, hogy csak az előtted lévő tárgyra kell koncentrálnod, legyen az akár egy gyümölcs, egy virág vagy egy váza.

Fontos, hogy kezdetben légy magaddal szemben türelmes és ne legyenek túlzott elvárásaid.

 

3. Ne merülj el a részletekben

Lehet, hogy furcsának tűnhet ez a megfogalmazás, hiszen nyilvánvalóan mindenki a tökéletesre a törekszik, de hidd el nem hibázol nagyot, ha kezdetben nem dolgozod ki teljesen a részleteket. Az apróságok helyett koncentrálj inkább a rajzodon szereplő nagyobb kiterjedésű geometriai formákra.

Például egy épületre, fákra, emberalakokra. Ennek a megközelítésnek az az előnye, hogy első lépésben az arányokra, formákra összpontosítasz, ezáltal az eredmény később sokkal realisztikusabban néz ki.

 

4. A részletek, nézőpont és árnyék

női árnyék

Ahhoz, hogy a rajzod eléggé realisztikus legyen, megfelelő hangsúlyt kell helyezzél az árnyékolásra. Ez esetben a legfontosabb annak az eldöntése, hogy honnan jön a fény. Meg kell állapítanunk, hogy az ábrázolt tárgy melyik része lesz világos és melyik sötét?

Például, ha a fényforrás a tárgy mögött van, akkor az árnyék előre esik, ha a jobb oldalon van, akkor a bal oldalra és így tovább. Az árnyékolásnak eltérő intenzitásai vannak, az egészen sötéttől a halványig bezárólag. Az árnyékoláshoz egészen puha ceruzát használjunk (4-6 B).

 

5. Ne hasonlítsd magad másokhoz

Úgy gondolod, hogy mások sokkal szebben, jobban és ügyesebben tudnak rajzolni nálad? Ugyan már! Kit érdekel? Ne hasonlítsd magad másokhoz! Nem kell megfelelned mások elvárásainak! Csak a magad kedvére rajzolj és hidd el jönni fognak az eredmények!

Ne feledd, mindenki elkezdte valahogy. Nagyon ritka az, amikor valaki veleszületett tehetség és már gyerekkorában is úgy tud rajzolni, mint a nagyok. Hidd el, gyakorlat teszi a mestert! Gyakorolj sokat és légy türelmes önmagaddal szemben!

A fenti szempontok egy kis betekintést nyújtottak ahhoz, hogy ha valakinek van kedve otthon rajzolni, akkor hogyan is kezdjen bele. Természetesen a teljesség igénye nélkül állítottam össze azokat a szerintem fontos kritériumokat, amik segíthetnek egy kezdőnek. Remélem találtál benne hasznos információkat és az információk birtokában könnyebben tudsz nekiállni a rajzolásnak.

Ha szeretnél rajzolni, de nem tudod, hogyan kezdd el, akkor szeretettel várlak a Művészlelkek Műhelyében, ahol a grafitceruzás rajzok mellett kipróbálhatod magad az akvarellfestés, a gouache festés és az akvarell-gouache vegyes technikában is.

Online rajz tanfolyam

———————————————————————————————-

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél további érdekességeket is látni művészetről, festőkről, technikákról akkor olvasd rendszeresen frissülő blogomat, és kövess a Facebookon, valamint a Youtube-csatornámon!

Facebook Comments

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük