info(kukac)muveszlelkek.hu

Az alkotás 5+1 pozitív hatása az életedre

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

Az alkotás 5+1 pozitív hatása az életedre

Meditálás a parton

A mai blogbejegyzésemben az alkotás életünkre gyakorolt pozitív hatásait szedtem össze, szigorúan az én megítélésem szerint. Megtudhatod belőle, hogy miért jó alkotni, miért jó azzal foglalkozni, amit szeretsz.

Sokan szkeptikusan vélekednek a hobbiból végzett művészi tevékenységre, de meg kell cáfoljam ezeket a véleményeket. Attól, hogy valami effektíve nem hoz pénzt a konyhára, még lehet pozitív hatással az életedre.

Nem is szaporítom tovább a szót, vegyük hát sorra, hogy mi az alkotás 5+1 pozitív hatása az életedre!

1. Az alkotás örömöt okoz

Ezt kétség kívül állíthatom. Ha valaha is végeztél olyan tevékenységet életedben ami boldoggá tett, akkor Te is tudod, hogy miről van szó. Elég, ha megnézünk egy kisgyereket, ahogy önfeledten játszik. Ilyenkor belefeledkezik a játékba, ezáltal nem foglalkozik az egyéb dolgokkal.

Én is így vagyok ezzel, ha festek vagy rajzolok. Ilyenkor megszűnik számomra a külvilág és egyfajta flow-élményben lesz részem. Kicsit elveszítem az időérzékemet is, hiszen annyira elmerülök az alkotó tevékenységben. És ahogy fokozatosan kirajzolódik a papíron az a kép, ami előtte csak a fejemben létezett, csodálatos érzés! Számomra az alkotás igazi örömforrás!

2. Az alkotás gyógyít

Gondoljunk egy szép festményre, vagy a kedvenc zeneszámunkra! Az általa keltett érzés gyógyítólag hathat a lelkünkre és egyúttal a kedvünk is más lesz tőle.

Ha mindezt az alkotást saját magad végzed, akkor még mélyebben tudod megélni ezt az érzést. Az általad életre keltett mű megteremtése közben mély lelki folyamatokon mész keresztül, ami pozitív hatással lesz rád.

3. Az alkotás javítja az önbizalmadat

Nő a tengerparton

Fotó: Pixabay

Ha létrehozunk valamit a semmiből, azaz megalkotunk egy olyan dolgot, ami korábban nem létezett, hihetetlen jó érzés. Az ember megtapasztalhatja teremtő képességét. Amikor szemtől szembe néz vissza rád az a kép a papírról, amit elterveztél a fejedben kézzel foghatóvá válik az elgondolásod.

Lehet, hogy az elején bátortalanul kezdesz bele az alkotásba, de ha kitartó vagy jönni fognak a sikerélmények és meg fog nőni az önbizalmad. Hidd el, mindannyian képesek vagyunk szép dolgokat alkotni.

4. Az alkotás segít ellazulni

Alkotás közben eltűnik az emberből a görcsösség, a feszültség. Ilyenkor nem foglalkozom mással, csak az alkotás folyamatával. Ott vagyok a jelenben, a mostban. Ilyenkor nem létezik más, csak én és az adott mű, amin dolgozom.

Elfelejtődnek a napi problémák, megszűnik a külvilág zaja. Teljesen lecsendesednek a gondolataim. Egyfajta meditatív állapotba kerülök. Amikor pedig elkészül a mű, csodálatosan feltöltődve állok fel az asztaltól. Olyan számomra az alkotás, mint egy aktív kikapcsolódás.

5. Az alkotás növeli a kreativitást

Alkotás közben hihetetlen módon fejlődik a kreativitásunk. Most persze nem a technikákra gondolok első sorban, hanem a festés közbeni apró dolgokra.

Például ha az akvarellfestést vesszük alapul, akkor ott előre meg kell terveznünk a kép festését gondolatban, ugyanis ennél a technikánál a világosabb árnyalatoktól haladunk a sötétebbek felé. Visszafelé nem megy a dolog.

Kis gyakorlás után azt vesszük észre, hogy automatikusan jönnek ezek a dolgok, ezáltal a kreativitásunk rohamtempóban fejlődik.

+1. Az alkotás kitartóvá tesz

futó nő a sivatagban

Fotó: Pixabay

Egy kép megrajzolása vagy megfestése nem pillanatokon belül történik meg. Ha valaki törekszik a tökéletesre, akkor többször is nekifut egy-egy alkotásnak, esetleg előtte tanulmányokat készít, hogy a végső mű még tökéletesebb lehessen.

Egy művész sosem lesz elégedett a művével, mindig talál rajta valamit, amit még tudna tökéletesíteni rajta. A kitartás a művészet velejárója, kitartás nélkül nincs eredmény.

A legfontosabb azonban az, hogy az esetleges kudarcélmények ellenére sem szabad feladni, hanem folytatni kell a gyakorlást, hiszen ahogy a mondás is tartja, gyakorlat teszi a mestert.

 

Ha szeretnéd magad kipróbálni, és szívesen festenél, rajzolnál velem, akkor csatlakozz a Művészlelkek Műhelyéhez, ahol mindemellett több, mint 50 alkotást tudsz elkészíteni különböző témákban online tanfolyami videóim segítségével.

Erről bővebb információt itt találsz:

Művészlelkek Műhelye Program

Rajzolj és fess velem! Akvarell, gouache és ceruzarajz.

——————————————————————————————-

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél további érdekességeket is olvasni művészetről, festőkről, technikákról akkor olvasd rendszeresen frissülő blogomat, és kövess a Facebookon!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük