Mézeskalács üvegben akvarell gouache festés – Művészlelkek Műhelye + recept
Mivel már nyakunkon a karácsony, ezen a héten is egy ünnepi képpel bővült a Művészlelkek Műhelye tanfolyamom. Mi az, ami leginkább kifejezi számodra a karácsonyi ünnepeket? Nekem a mézeskalács illata jut eszembe legelőször. Kedvenc mézeskalács receptemet meg is osztom veled, a bejegyzésem végén.
A mézeskalácsok üvegben képet akvarell és gouache festékkel készítettem el. A festésről készült rövid kedvcsináló videót itt tudod megnézni.
Ha kedvet kaptál a festéshez, és még nem vagy tagja a Művészlelkek Műhelyének, akkor ne késlekedj, december 14-ig még csatlakozhatsz hozzánk, ahol jelenleg több, mint 55 alkotást tudsz elkészíteni online videóim segítségével, de az elkészíthető képek száma hétről-hétre nő.
Most pedig megosztom veled kedvenc mézeskalács receptemet
Hozzávalók:
Mézeskalácshoz:
- 125 g méz
- 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
- 150 g vaj
- 150 g cukor
- 2 db tojás
- 500 g liszt
- 2 tk szódabikarbóna
- só
- 1 narancs reszelt héja
Cukormázhoz:
- 1 db tojásfehérje
- 200 g Koronás porcukor
- 2 tk citromlé
A mézet és a fűszereket egy kisebb edénybe tesszük és felmelegítjük, miközben kevergetjük. Ezután hozzáadjuk a vajat, amit hagyunk teljesen felolvadni.
A cukrot és a tojásokat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mézes keveréket. Ezután pedig hozzáadjuk fokozatosan a szódabikarbónával, a sóval és a narancs lereszelt héjával elkevert lisztet is. Egy lágy, kissé ragacsos masszát kapunk, amit kiszedünk a keverőtálból, kettéosztjuk, fóliába tekerjük és pár órára a hűtőbe teszünk.
A hűtőből kivéve hagyjuk egy kicsit felengedni a masszát és lisztezett deszkán kb. 2 mm vastagságúra nyújtjuk és tetszés szerinti formákkal kiszúrjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük, éppen csak addig, amíg egy kis színt nem kapnak.
Hagyjuk teljesen kihűlni a süteményt és csak utána díszítsük! Ha teljesen biztosra akarunk menni, akkor egy napot várjunk a díszítéssel!
A tojásfehérjét a porcukorral alaposan elkeverjük.. A végén hozzáadjuk a citromlevet, ettől fényes és sűrű lesz. Akkor jó, ha az ujjunkat belemártva a habcsúcs nem konyul le. Egy nyomózsákba, vagy vastagabb zacskóba töltjük, aminek az egyik sarkán egy egészen pici lyukat vágunk. A mézeskalácsokat pedig tetszés szerint ezzel díszítjük.
Jó étvágyat!
———————————————————————————————
Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél további érdekességeket is látni művészetről, festőkről, technikákról akkor olvasd rendszeresen frissülő blogomat, és kövess a Facebookon, valamint a Youtube-csatornámon!
Olajos Mónika vagyok. Már több, mint 15 éve foglalkozom különböző művészeti technikákkal. Néhány általam kedvelt technika: akvarell, gouache, ceruzarajz, zentangle, üvegfestés, selyemfestés. Remélem, hogy blogomon hasznos információkat találsz, akkor is ha még csak most ismerkedsz ezzel a területtel és akkor is, ha már régóta foglalkozol valamilyen művészeti ággal.
Facebook Comments