info(kukac)muveszlelkek.hu

Tök festése korlátozott palettával – akvarell

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

Tök festése korlátozott palettával – akvarell

korlátozott paletta akvarell festés

Ez a hét a meglepetések hete a Művészlelkek Műhelyében!

Hogy miért?

Azért, mert ezen a héten a megszokottól eltérően két kép is felkerül a megfesthető videók közé, ezen a héten két Halloween-nel kapcsolatos kép vár rád, és hogy még izgalmasabbá tegyem a festést számodra, ezt a mai képet korlátozott palettával festettem meg.

Teljesen leredukáltam a színeket. Csekély számú színt, mindössze kettőt alkalmaztam a festés során, mégis úgy gondolom elértem azt a különleges hangulatot, amit szerettem volna. Mindezt annak ellenére mondom, hogy nem realistán használtam a színeket.

Volna kedved kipróbálni?

Vágj, hát bele Te is a nagy kalandba! Hidd el nekem, én tudom, hogy Neked is menni fog! 

Hogy mi az a korlátozott paletta?

Arról bővebben a következőkben olvashatsz.

Tök festése korlátozott palettával

Tök festése korlátozott palettával

Mi az a korlátozott paletta?

Amikor úgy döntesz, hogy korlátozott palettával szeretnéd a képedet elkészíteni számos lehetőség közül választhatsz

A választott színek a létrehozni kívánt hatástól, a témától és a választott festék fajtájától függ.

Ha a festményen, kicsi, de mégis változatos pigmentválasztékot használunk, különleges hatásokat érhetünk el.

Ezen kívül pedig különleges látványt és egyedi megjelenést kölcsönözhetünk egy jól megválasztott korlátozott palettával a festményeinknek.

Korlátozott palettát használhatunk olajfestményeken, akrilképeken és persze akvarellképeken is. Szinte bármilyen festékfajtával elkészíthető egy korlátozott palettájú kép.

A korlátozott paletta lényege, hogy színértékek és tónusok változatos skáláját kell kikevernünk, hogy érzékeltetni tudjuk egyazon színnek a tónusait, sötétebb, világosabb árnyalatait.

Hogyan használjam a korlátozott palettát?

A korlátozott palettával történő festés azt jelentheti, hogy a lehető legkevesebb festéket kell kiválasztani, hogy a spektrumban a legszélesebb színárnyalat jöjjön létre.

Átlagosan legfeljebb hat különböző szín szerepel a korlátozott palettán. Ez a hat szín viszont nem tartalmazza azokat a pigmenteket, amelyekkel árnyalatot (fehér/fekete) hoznak létre.

Én ennél a képnél mindössze két színt használtam és a két szín tónusaival, világosabb-sötétebb színeivel készítettem el ezt a különleges színhatású képet.

Ha szeretnél Te is egy kis betekintést kapni a velem való festésbe, akkor kattints a linkre és nézd meg hogyan készült a kép.

Ha pedig már elég bátorságot érzel arra, hogy ecsetet ragadj, akkor várunk szeretettel a Művészlelkek Műhelyében. Gyere, csatlakozz hozzánk még ma!

Rajzolj és fess velem! Akvarell, gouache és ceruzarajz.

Miért érdemes korlátozott palettát használni?

Azért mert csodálatosan harmónikus színkombinációk hozhatók létre vele. Ettől pedig különleges hatásúak lesznek a festményeink. A korlátozott paletta finomabb színátmenetek használatára ösztönzi a festőt. Mindemellett pedig nem utolsó sorban csökkenthető a festés költsége, hiszen kevesebb festékre van szükség

A kevesebb festék használatának másik előnye, hogy amellett, hogy kevesebbe kerül, maguk a tubusok kevesebb helyet foglalnak el.  

Ha vonzott valaha is a szabadban való festés a „plein air”, akkor korlátozott palettát használva lényegesen kevesebb eszközre lesz szükség a festőtáskában. Ha szeretnél többet is megtudni a „plein air” egyik legnagyobb hazai festőjéről Szinyei Merse Pálról, akkor a róla készült videó-sorozatomat itt tudod megtekinteni:

Végül pedig a korlátozott palettával történő festés további előnye, hogy segíti a körülöttünk látott színek érzékelését, ezáltal javítja a színkeverési képességeinket, aminek során egy igazán nagyszerű színkeverési gyakorlatra tehetünk szert.

Remélem, hogy sikerült kedvet csinálnom a korlátozott paletta használatához, ami mindamellett, hogy remek móka, szerintem nagyon hasznos is.

———————————————————————————————

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél további érdekességeket is látni művészetről, festőkről, technikákról akkor olvasd rendszeresen frissülő blogomat, és kövess a Facebookon, valamint a Youtube-csatornámon!

Facebook Comments

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük