info(kukac)muveszlelkek.hu

Színelméleti kisokos

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

Színelméleti kisokos

A színelmélet alapjai

A színelmélet alapjai

Hogy mennyire fontos szerepet játszanak a színek az életünkben, nem kell hosszasan magyaráznom. A grafitceruzás rajzolás gyakorlása során el fogunk jutni egy olyan pontra, amikor szeretnénk színesben is ábrázolni egy képet. Azonban ehhez nem árt képben lennünk a színelmélet alapjaival. Ehhez szeretnék némi támpontot nyújtani a mai bejegyzésemben.

 

Mit értünk szín alatt?

Hétköznapi nyelven megfogalmazva a környezetünkben lévő tárgyak a rájuk eső fényt különböző, rájuk jellemző módon nyelik el illetve verik vissza. Az emberi látás a visszaverődő fények egyedi sajátosságát (hullámhosszát) színként érzékeli. Agyunk pedig az érzékelt színt az adott tárgy tulajdonságaként értelmezi.

Mik az alapszínek?

Alapszínek

Fotó: Pixabay

Megkülönböztethetünk 3 féle alapszínt. Ezek a piros, a sárga és a kék. Ezeket a színeket azért nevezzük alapszínnek, mert nem hozhatók létre más színek keverékéből. Viszont ezekből a színekből az összes többi színárnyalat kikeverhető. Meg kell azonban említeni a fekete és a fehér színt is, amik nem részei a színkörnek, ugyanis ezek a színek a többi szín világosítására, illetve sötétítésére használhatóak.

Mi az a színkör?

Színkör

Fotó: Pixabay

Az alapszínek vizuális értelmezéséhez segítségül hívhatjuk a színkört. A színkör segítségével könnyedén láthatjuk, hogy milyen színek keverhetők ki az alapszínekből.

A tizenkét osztású színkörben a komplementer színpárok átlósan egymással szemben helyezkednek el. Azért hívjuk őket komplementer színeknek, mert egymás kiegészítői. Ezek rendre a színkörben egymással szemben álló színek: vörös-zöld, sárga-lila, kék-narancs.

A komplementer színpárok erősítik egymást, ha egymás mellett vannak, azonban kioltják egymást, ha összekeverjük őket. Ha két komplementer színt összekeverünk, mindig szürkét kapunk.

A színek hőérzete

Hőérzet alapján megkülönböztetünk hideg és meleg színeket. A színkör kék és zöld oldala a hideg, a piros és sárga oldala pedig a meleg hőérzetét kelti bennünk. A színek az emberi hangulatra is hatással vannak, így a hideg, sötét színek a komorabb, míg a meleg, világos színek a barátságosabb hangulatért felelősek.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a sárgával történő keveréssel melegebb, kékkel történő keveréssel hidegebb színt kapunk.

Egy képen a meleg színekkel festett részletek közelebbinek tűnnek, míg a hideg színekkel festettek inkább hátrébb lévőnek látszódnak. 

Tónus

A tónus alatt a színek különböző világossági és sötétségi fokát értjük. A legvilágosabb tónusú szín a sárga, míg legsötétebb az ibolya. A festészetben találkozhatunk a valőr kifejezéssel is, ami szintén a tónust jelenti.

Telítettség

Léteznek telített és tört színek. A telített színek alatt a színkör azon színeit értjük, amik teljesen „tisztán” vannak jelen, nincs hozzájuk keverve sem fehér sem fekete szín.

A tört színek pedig azok, amikhez fehéret vagy feketét keverünk. A fehér szín hozzáadásával a telített színeket kivilágosíthatjuk, fekete hozzáadásával pedig sötétíthetjük.

Színharmónia

A harmónia összhang, egyfajta egyensúly. A színek esetében akkor beszélhetünk harmóniáról, ha a színeket összekeverve semleges szürkét kapunk. Ahogy a színkör bemutatásánál már említettem, ha két komplementer színt összekeverünk, mindig szürkét kapunk. Tehát elmondhatjuk, hogy a komplementer színek harmonikus jellegűek.

Ha pedig bizonyos színek keverékéből nem jön létre a szürke, akkor azok a színek diszharmonikus jellegűek.

A mai bejegyzésből megismerhetted a színharmónia alapjait. Most viszont rajtad a sor, bátran próbáld ki, hogy mi történik, amikor keversz egymással színeket, akár komplementer, akár más színeket.

Jó gyakorlat az is, ha megfested magadnak a színkört, mert egyrészt látni fogod, hogy hogyan tudsz magad is színeket kikeverni, valamint a későbbiekben egyfajta segítségedre is lehet a színkeverések során, ha kéznél van a saját színköröd. Kellemes gyakorlást kívánok

——————————————————————————————————

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél további érdekességeket is látni művészetről, festőkről, technikákról akkor olvasd rendszeresen frissülő blogomat, és kövess a Facebookon, valamint a Youtube-csatornámon!

 

Facebook Comments

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük