info(kukac)muveszlelkek.hu

Meditáció a művészetben

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

Meditáció a művészetben

meditáló nő

Meditáció és művészet? Hogyan kapcsolódik egymáshoz a kettő? A mai cikkemben erre keresem a választ. El tudod képzelni, hogy mit jelent, miben más az, ha meditatív állapotban ülsz neki alkotni? Hidd el, ég és föld a különbség. Még magad sem hinnéd, hogy mire vagy képes.

 

De kezdjük az elején!

 

Mi a meditáció?

A meditáció egy olyan szellemi gyakorlat, melynek során a gondolataink letisztulnak, elménk elcsendesedik. Végzése közben összpontosíthatunk egy adott dologra, vagy gondolatra. A meditáció során testünk ellazul, izmaink relaxált állapotba kerülnek. Elménkből eltávolítunk minden gondolatot. Átengedjük magunkat a nyugalomnak és a belsőnkre koncentrálunk.

A meditáció célja lehet a lelki béke, a megnyugvás megtalálása, illetve intuíciónk fejlesztése. Sok esetben pedig a spirituális megvilágosodás megtalálása.

 

Hogyan használjuk a meditációt festés közben?

A festés előtt végzett meditáció során kihasználjuk azt, hogy elménk elcsendesedik és rá tudunk koncentrálni az előttünk lévő feladatra. Intuíciót kaphatunk, hogy hogyan kezdjünk el festeni, milyen színeket, témákat válasszunk. Sokan konkrét képeket „álmodnak” meg, amiket aztán elkészítenek.

Ha azt gondolod, hogy ez egy újkeletű dolog, akkor ki kell ábrándítsalak. Már nagyon régóta használják a művészek ezt a fajta technikát. Persze nem mindenki a meditációban kereste a megoldást, voltak akik egyéb tudatmódosító szereket alkalmaztak az ihlet megszerzése végett. De ez már egy másik történet.

 

Mik lehetnek a meditáció előnyei a művészetben?

  • Könnyebben ellazulhatunk, ki tudunk szakadni a hétköznapi problémákból
  • Fokozódhat a kreativitásunk
  • Könnyebben tudunk rákoncentrálni az előttünk áll feladatra
  • Ihletet kaphatunk
  • Jobbá válhat az intuíciós képességünk
meditáció

Fotó: Pixabay

Hogyan kezdjünk bele?

Először is, a legfontosabb, hogy lehetőség szerint ne nagyon zökkentsen ki senki és semmi a folyamat során. Próbáljunk meg egy nyugodt zugot keresni, öltözzünk át egy kényelmes ruhába. Esetleg elindíthatunk a háttérben egy számukra kellemes meditációs zenét, gyújthatunk egy füstölőt, vagy egy illatmécsest. A lényeg, hogy próbáljunk meg kellemes atmoszférát teremteni magunknak.

Ezután hunyjuk be a szemünket és csendesítsük el a gondolatainkat. Figyeljünk a légzésünkre! Próbáljunk meg nyugodtan, egyenletesen lélegezni! Igyekezzünk ellazítani a testünket.

Meditáció közben kiüríthetjük gondolatainkat, de akár rá is koncentrálhatunk valamire. Például egy elkészítendő képre, vagy egy adott hangulatra, emlékre, történésre.

 

Kellemes meditálást kívánok!

Ne feledjük, a meditációt csak saját felelősségre alkalmazzuk. Esetleges mentális probléma esetén kérjük ki kezelőorvosunk véleményét!

 

 

———————————————————————————————

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél további érdekességeket is látni művészetről, festőkről, technikákról akkor olvasd rendszeresen frissülő blogomat, és kövess a Facebookon, valamint a Youtube-csatornámon!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük