info(kukac)muveszlelkek.hu

Az akvarellceruzák varázslatos világa

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

Az akvarellceruzák varázslatos világa

akvarellceruza - online akvarellceruzás tanfolyam

Mi az az akvarellceruza?

Mielőtt elkezdenénk akvarellceruzával dolgozni, fontos megérteni azt, hogy miben különböznek az akvarellceruzák és a színes ceruzák egymástól. Sokan ugyanis hajlamosak a két ceruzát egyben kezelni. Mindkét ceruzát máshogy kell használni az optimális eredmény elérésnek érdekében. Az akvarellceruzát a színes ceruzával szemben inkább festőeszköznek tekintjük.

Ha az akvarellceruzát önmagában használjuk, akkor természetesen úgy működik, mint egy színes ceruza, ha azonban hozzáadunk egy extra összetevőt – ami nem más, mint a víz -, akkor máris festék lesz a ceruzából.

Mik az akvarellceruza előnyei?

Az akvarellfestékhez képest az akvarellceruzák sokkal könnyebben hordozhatók. Gondoljunk csak a szabadban történő festésre!

Az akvarellceruza esetében nincs szükség festőpalettára, külön vizes edényre és nagy helyre. Elég csak az akvarellceruzákat és egy víztartályos ecsetet magunkkal vinni és máris kezdetét veheti a festés!

Egyes művészek úgy vélik, hogy az akvarellceruza visszalépést jelent a akvarellfestékhez képest. Sokan azonban mára már elismerik az akvarellceruza létjogosultságát, hiszen egy nagyon hatékony eszköz a textúrák létrehozására és olyan részletek hozzáadására, amelyeket más eszközökkel nehezen lehet elérni.

Az akvarellceruzák előnyös tulajdonságai:

Az akvarellceruzák tulajdonképpen ceruzák és festőeszközök egyben.

Nagyon rugalmas eszközök, amiket széles körben használhatunk.

Az akvarellceruza lényegesen praktikusabb, mint az akvarellfesték.

Könnyedén kombinálhatók grafitceruzával, tollal, ecsettel és más rajzanyagokkal.

Az akvarellceruza segítségével finom részletekkel gazdagíthatjuk a művünket, amit aligha tudnánk elérni akvarellfestékkel és ecsettel.

Segítségével könnyedén tompíthatjuk a színeket, amíg a festék még nedves, amit nem lehet elérni hagyományos színes ceruzákkal.

 

Akvarell ceruza, kontra színes ceruza

Ahogy a bevezetőben írtam az akvarellceruzákat sokszor összekeverik, illetve egy kalap alatt említik a színes ceruzákkal. Nézzük meg kicsit bővebben, hogy mi a különbség köztük!

Valójában az egyetlen jelentős különbség a színes ceruzák és az akvarellceruza között a kötőanyag típusa, az igazi eltérés viszont a használatuk közben a papíron mutatkozik meg.

Az akvarellceruzákkal sokkal rövidebb idő alatt nagyobb papírfelületet fedhetünk le, mint a hagyományos ceruzákkal.

A színkeverés során a hagyományos ceruza nem igazán hatékony, mivel viaszbázisuk miatt a vonások átfedik egymást. Az akvarellceruzák viszont lehetővé teszik több réteg felvitelét, ha egy kevés vízzel dolgozzuk össze a festéket.

Az akvarellceruzák vízben oldódó kötőanyaga mintegy „aktiválja” a színeket. Ha valamiért csökkenteni szeretnénk a festékpigmentek mennyiségét, egyszerűen csak fogjunk egy tiszta ecsetet és itassuk fel vele a felesleges festéket. Fontos, hogy ezt csak addig tudjuk elvégezni, amíg a festék még nem száradt meg.

Használhat egy kezdő akvarellceruzát?

Az akvarellceruzák használata során felmerülő egyik fő probléma a kellő rutin hiánya. Azonban mielőtt még elmenne a kedvünk az akvarellceruza használatától tudni kell, hogy ezeket az eszközöket kifejezetten azért hozták létre, hogy minél több emberhez eljuttassák a festészet varázslatos világát, olyanokhoz is, akik még soha életükben nem használtak akvarellfestéket.

Tehát a fenti kérdésre a válaszom, hogy igen! Bátran belevághatunk az akvarellceruza használatába teljesen kezdőként is. Sokan félnek az akvarellceruza használatától, pedig hamarabb tudunk elérni vele sikert, mint az akvarellfestékkel.

Az elmélet után pedig nézzünk néhány gyakorlati tanácsot!

Hogyan használjuk az akvarellceruzát a gyakorlatban?

Kezdetben nem szükséges a legjobb minőségű akvarellceruzával rendelkezni, az első próbálgatások során bármelyik belépő kategóriájú akvarellceruza megteszi.

Kezdjük a gyakorlást úgy, hogy először nagyon finoman vigyük fel a színeket, majd ezután egy kicsit intenzívebben. Ne feledjük, hogy több szín, több pigment hozzáadásához nem szükséges erősebben rányomni a ceruzát a papírra, mert az károsíthatja a papírt.

Ha már túl vagyunk az első ceruzavonásokon az akvarellceruzánkkal, akkor kipróbálhatjuk, hogy hogyan viselkedik az akvarellceruza akkor, ha vízzel együtt használjuk.

 

Színkeverés akvarellceruzával

A színkeverés az akvarellceruzás festés egyik leglényegesebb mozzanata, mivel nagyon izgalmas megjelenésű alkotásokat tesz lehetővé. Számos módja van a színkeverésnek akvarellceruzák esetében, de a legegyszerűbb az, amikor úgy használjuk, mintha hagyományos színes ceruzák lennének.

A fentiekben összefoglaltam az akvarellceruzával történő festés alapvető mozzanatait. Ha szívesen kipróbálnád Te is, hogyan lehet az akvarellceruzát a gyakorlatban használni és megismernél olyan trükköket is, amikkel még nem találkoztál Magyarországon, akkor nézd meg az online akvarellceruzás tanfolyami ajánlatomat itt:

Varázslatos akvarellceruzák
Online akvarell grafit és színes akvarellceruzás festő tanfolyam

Facebook Comments

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük