info(kukac)muveszlelkek.hu

Balkezes festők, áldás vagy átok?

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

Balkezes festők, áldás vagy átok?

A balkezességet mindig is érdekes mítosz lengte körül. Sokan úgy gondolják, hogy a bal kéz ügyetlenebb, mint a jobb. Sokan pedig úgy vélekednek, hogy pont fordítva, a balkezesek ügyesebbek, gyakorlatiasabbak, mint jobbkezes társaik. Egyáltalán lehet-e kötni bármihez is azt, hogy valaki a jobb vagy a bal kezét használja? A Művészlelkek mai bejegyzésében ennek próbáltam meg utánajárni.

Néhány alapvető tény a balkezességről

Az elmúlt évtizedekben folyamatosan kutatták az agy működését. Kiváltképpen a bal és a jobb agyfélteke közötti kapcsolatot. Kiderült, hogy a két agyfélteke közötti kapcsolat sokkal összetettebb, mint azt korábban gondolták. Noha a történelem során számos híres balkezes művész létezett, a balkezesség nem feltétlenül járult hozzá sikerükhöz.

A népesség kb. 10% -a balkezes, a férfiak körében több balkezest találunk, mint a nők esetében. Noha a berögzült elképzelések szerint a balkezesek kreatívabbak, a kutatások során a balkezesség nincs közvetlen kapcsolatban a nagyobb kreativitással vagy a művészi képességekkel.

A gyakran emlegetett balkezes művészek esetében, bár érdekes összefüggésnek tűnik, de nincs bizonyíték arra, hogy a balkezességnek bármilyen köze lenne a sikerhez

A legújabb kutatások szerint az, hogy az emberek a jobb vagy a bal agyféltekéjüket használják valóban hatással lehet a művészetre, de ahhoz, hogy ezt biztosan merjük állítani, még további elemzések és tesztelések szükségesek ebben a témában.

Pár gondolat az agyunk működéséről

agyféltekék

Fotó: Pixabay

Azt mindannyian tudjuk, hogy az agyunk jobb és bal agyféltekéből áll és szerintem már sokan hallottatok arról is, hogy hajlamosak vagyunk az egyik vagy a másik agyféltekénket dominánsabban használni. Ez persze egyénenként eltérő, hogy éppen melyiket.

A bal agyfélteke felelős a beszélt és az írott nyelvért, a logikáért és a matematikai képességekért. A jobb pedig a mintázatok és formák felismeréséért, az arcvonásokra való emlékezésért, a humorért, a zenéért, a táncért, a képzelőerőért és a térbeli képességekért.

Az agyféltekék szerepe a rajzkészség szempontjából sem elhanyagolható. Itt olvashatsz bővebben a jobb agyféltekés rajzolásról.

Mit értünk az alatt, hogy valaki balkezes?

bal kéz

Fotó: Pixabay

Elmondható, hogy nincsenek szigorú meghatározások arra vonatkozóan, hogy valakit mikor nevezünk balkezesnek.

Leginkább attól lesz valaki bal- vagy jobbkezes, hogy melyik kezét részesíti előnyben bizonyos feladatok elvégzésekor, mint például írás, rajzolás, tárgyak megfogása, vagy akár olyan hétköznapi tevékenységek során, mint a fogmosás. 

Megállapították, hogy a balkezes embereknek általában a bal szeme a domináns, ami azt jelenti, hogy inkább ezt a szemüket használják távcsövek, mikroszkópok használata során.

Hogyan lehet megállapítani egy már nem élő festőről, hogy balkezes volt?

Ezt egyáltalán nem könnyű meghatározni és sok esetben kérdéses is a dolog, hogy mennyire valószerű a megállapítás. Azonban többféle módszer is létezik erre.

  • A legegyszerűbb módszer, amikor archív fotók vagy filmfelvételek vizsgálatával történik a megállapítás, azonban ez a lehetőség csak azokra a művészekre korlátozódik, akikről készült fénykép vagy filmfelvétel.
  • Korabeli forrásokból, újságcikkekből, életrajzi könyvekből, esetleg harmadik személy beszámolóiból is megállapítható, hogy egy művész balkezes volt-e.
  • Az ecsetvonások iránya, illetve rajz esetén a satírozás is segíthet a balkezesség megállapításában.
  • A fentieken túl segítségünkre lehetnek a művészről készült portrék, azonban ez esetben nagyobb segítséget jelenthet egy másik művész által készített kép. Az önarcképek ugyanis nem mindig alkalmasak erre, mivel sokszor úgy készültek, hogy a művész tükörben nézte saját magát, így a tükörképen az ellenkező kezét láthatjuk dominánsnak.

Azt kijelenthetjük, hogy az utókornak nincs egyszerű dolga, ha meg szeretné tudni egy festőről, hogy az illető bal- vagy jobbkezes volt-e. Azonban sok esetben megfelelő információ birtokában ez viszonylag könnyen megállapítható.

Most pedig következzen néhány olyan híres festő – és egy-egy festményük, akikről az utókor úgy tudja, hogy balkezesek voltak.

Ifj. Hans Holbein (1497-1543)

Hans Holbein

Fotó: Wikipédia

A német reneszánsz mesterek második generációjának tagja, a reformáció korának utolsó nagy festője volt. Mint arcképfestő vonult be a köztudatba, bár számos könyvillusztrációt is készített.

Egyik leghíresebb portréja VIII. Henriket (1540) ábrázolja.

VIII. Henrik

Fotó: Wikipédia

Michelangelo Buonarroti (1475-1564)

Michelangelo Buonarroti

Fotó: Wikipédia

Firenzei festő, szobrász, az olasz reneszánsz talán leghíresebb mestere, egyike a képzőművészet legnagyobb alakjainak. Számos műve közül az Ádám teremtése (1509-1510) című freskót választottam, melynek érdekessége, hogy Ádámot is balkezesként ábrázolja.

Ádám teremtése

Fotó: Wikipédia

Peter Paul Rubens (1577-1640)

Peter Paul Rubens

Fotó: Wikipédia

 17. századi flamand barokk művész. Különböző műfajokban dolgozott, jellemző rá, hogy érzéki festményei élettel és színekkel voltak tele. Egyesek Rubenst balkezesnek tekintik, ám a munka közben róla készült portrék azt mutatják, hogy a jobb kezével festett.

 

Lerma herceg lovasportréja (1603)

Lerma herceg lovasportréja

Fotó: Wikipédia

 

Henri de Toulouse Lautrec (1864-1901)

Henri de Toulouse-Lautrec

Fotó: Wikipédia

A posztimpresszionista időszak híres francia művésze. Híres volt arról, hogy festményeiben, litográfiáiban hűen ábrázolta a párizsi éjszakai életet. Általában balkezes festőként tartják számon, bár készült róla olyan fénykép amin a jobb kezében tartja az ecsetet.

Tánc a Moulin Rouge-ban (1890)

Tánc a Moulin Rouge-ban

Fotó: Wikipédia

 

Leonardo da Vinci (1452-1519)

Leonardo Da Vinci

Fotó: Wikipédia

A festőként, tudósként, matematikusként, szobrászként, költőként, íróként, építészként, feltalálóként, anatómusként és hadmérnökként is ismert Leonardo da Vinci kora igazi poilhisztora volt. A körülötte terjedő mendemondák szerint bal kézzel rajzolt, miközben a jobb kezével hátrafelé jegyzeteket írt. Így jegyzeteit egyfajta tükrözött kóddal írta papírra.

Róla bővebben ebben a bejegyzésemben olvashatsz.

 

Keresztelő Szent János (1513–1516)

Keresztelő Szent János

Fotó: Wikipédia

 

Vincent van Gogh (1853-1890)

Vincent Van Gogh

Fotó: Wikipedia

 

Holland posztimpresszionista festő, akit minden idők egyik legnagyobb művészének tartanak, és akinek munkája befolyásolta a nyugati művészet alakulását.Máig vitatott, hogy Vincent van Gogh balkezes volt-e vagy sem. Az amszterdami Van Gogh Múzeum álláspontja szerint jobbkezes volt, és erre vonatkozó bizonyítékként a festő önarcképét tekintik.

Ugyanakkor szintén ezzel a festménnyel kapcsolatban egy amatőr művészettörténész érdekes megállapításokat tett. A kép alapján megfigyelhető, hogy van Gogh kabátjának gombja a jobb oldalon van (akkoriban ez gyakori volt), és szintén ezen az oldalon helyezkedik el a festőpalettája is, ezáltal bizonyítva, hogy van Gogh a bal kezével festett.

 

Napraforgók (1888)

Napraforgók

Fotó: Wikipédia

 

——————————————————————————————————-

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél további érdekességeket is látni művészetről, festőkről, technikákról akkor olvasd rendszeresen frissülő blogomat, és kövess a Facebookon, valamint a Youtube-csatornámon!

Facebook Comments

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük