info(kukac)muveszlelkek.hu

Van-e létjogosultsága a rajzolásnak?

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

Van-e létjogosultsága a rajzolásnak?

vázlatfüzet padon

A címben megfogalmazott kérdés már többször megfordult a fejemben. Vajon van létjogosultsága a rajzolásnak a mai felgyorsult világunkban? Akkor, amikor mindenki a zsebében okostelefonnal mászkál, amikor nincs jelentősége egy fotó elkészítésének? Amikor minden azonnal kell?

Manapság már nem úgy van, mint a régi időkben. A pillanat rögzítése, egy fotó elkészítése néhány másodperc alatt megtörténik. Egy rajz ennél jóval tovább tart, akár órákig, napokig.

Ráadásul korántsem olyan pontos és élethű, mint a fénykép. Akkor mégis miért rajzoljunk? Miért válasszuk a régimódi rajzolást egy egyszerű fényképezés helyett? Erre keresem a választ a Művészlelkek mai bejegyzésében.

A rajzolás lelassít

Elmondhatjuk, hogy ami a fényképezéssel szemben a rajz egyik feltételezett hátránya, az egyben az előnye is. Amikor például egy tájképet rajzolok, jóval hosszabb ideig tartózkodom a természetben, mint csak egy fotó erejéig. Ilyenkor szinte eggyé válok a természettel, mintegy része leszek a képnek én is, még ha csak a papír túlsó oldalán is tartózkodom. Sokkal inkább meg tudom ismerni a lerajzolandó témát, mintha csak pár pillanatot töltenék vele.

 

Kénytelenek vagyunk alaposan megszemlélni a dolgokat

Ahogy az előző pontban is említettem, ha több időt töltök vele, a lerajzolandó téma jobban megismerhetővé válik számomra. Ilyen volt az, amikor egy kirándulásom során vadvirágokat rajzoltam és csak a rajzolás közben láttam meg a virág igazi részleteit. Kiderült számomra, hogy a virág szirmai valójában nem is különállóak, mint ahogy elsőre tűnt, hanem nagyobb egységeket alkotnak. Ha csak lefotóztam volna nem biztos, hogy ez a részlet feltűnik.

virágszirom

Fotó: Pixabay

Sokkal jobban tudod értékelni a természet szépségeit

A természet megfigyelése során hajlamosak vagyunk átsiklani bizonyos dolgok felett. Az ember szeret általánosítani, egyszerűsíteni. Azt gondoljuk például, hogy minden pipacs egyforma, mint ahogy azt is, hogy minden galamb. De ez a valóságban nem így van. A természet csodálatos sokszínűséggel rendelkezik. Az egyes egyedek eltérőek egymástól és az egész ettől csodaszép. Persze ezt csak akkor láthatod meg, ha hagysz magadnak elég időt arra, hogy alaposan megszemléld a természet szépségeit.

pipacs

Segít visszaidézni a pillanat varázsát

Amikor újra fellapozom a régi vázlatfüzeteimet, egy-egy kép kapcsán ismét átélem az adott pillanatot. Azt, hogy amikor ott voltam éppen milyen érzések jártak át, hogy meleg nyári nap volt, hogy hallottam a távoli harangszót a szomszédos település templomából, hogy milyen állatok vettek körül. Egyszóval minden apró kis mozzanatot, amit akkor átéltem.

Fejleszti a rajzkészségünket

Minél többet gyakorlunk, annál inkább javul a rajzkészségünk. Sokszor van úgy, hogy olyan dolgot rajzolok, amit még előtte soha. Persze az agyammal tudom, hogy hogy néz ki az adott dolog, de rajzolás közben én szeretem kikapcsolni a logikus gondolkodásomat. A legjobban azt szeretem, amikor a kezem azokat az íveket, körvonalakat követi, amiket a szemeimmel látok. Ilyenkor semmilyen gondolat sincs a fejemben. Csak a ceruzát figyelem. És őszintén bevallva ilyenkor sikerülnek a legjobban a rajzaim.

A fentiek alapján egyáltalán nem gondolom azt, hogy a mai világban nincs létjogosultsága a rajzolásnak. Lehet persze, hogy kicsit régimódinak tűnik, de számomra segít sokkal mélyebben átélni egy-egy élményt, legyen szó egy adott tájról vagy akár egy állatról. Nyilván jóval tovább tart, mint egy fotó készítése, de a közben szerzett tapasztalatok, kellemes élmények mindenért kárpótolnak, még évek múltán is.

 

——————————————————————————————————-

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél további érdekességeket is látni művészetről, festőkről, technikákról akkor olvasd rendszeresen frissülő blogomat, és kövess a Facebookon, valamint a Youtube-csatornámon!

Facebook Comments

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük