info(kukac)muveszlelkek.hu

Milyen stílusban fess?

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

Milyen stílusban fess?

Milyen stílusban fess?

Talán már Te is elgondolkodtál rajta, hogy hogyan alakul ki egy festő saját stílusa. Mi alapján dönti el valaki, hogy hogyan fest? Mi az, ami segíthet egy kezdő művésznek abban, hogy megtalálja a saját stílusát? Vajon minden híres festő zseninek született és már gyermekkorától kezdve tehetséges volt? Vagy a képzőművészet tanulható?

Engem mindig is foglalkoztatott a fenti kérdéskör. Sokat tanulmányoztam híres festők életútját, technikáját, képeit és művészetét. Nyilván nem példa nélküli, de azért általánosságban elmondható, hogy a legtöbb híres festő egy-egy képzőművészeti iskolában, vagy egy elismert művész mellé szegődve sajátította el a festés csínját-bínját. Ritka az, amikor valaki autodidakta módon tanul meg magas szinten festeni.

Az alábbiakban összeszedtem azt a négy tulajdonságot, ami szerintem döntő fontosságú a saját stílusod kialakulása tekintetében.

Tanulás, a technikák csiszolása

Ahogy egy ház építésénél, a festés elsajátításánál is kulcsfontosságú, hogy az alapok jól legyenek lefektetve. Ha megfelelőek az alapok, akkor lehet mire építeni a finomabb technikákat.

Fontos, hogy tisztában legyél a saját erősségeiddel, folyamatosan fejleszd magad, és mindig élj kérdésben!

Ha valaki már fest egy ideje, eljuthat egy olyan pontra, ahol úgy érezheti, hogy a művészete megrekedt egy adott szinten. Ez esetben a probléma gyökerét a tanulásban, a technika alapjaiban kell keresni.

Ilyenkor sokat segíthet, ha visszanyúlunk az alapokhoz. Kereshetünk egy mentort, aki segítheti további fejlődésünket vagy  kutathatunk az interneten egyes technikák után, vásárolhatunk szakkönyveket, vagy beiratkozhatunk egy  festőkurzusra.

A helyes út egy technika elsajátításához, ha különböző dolgokat tanulunk meg festeni. Ne ragadjunk le csak a tárgyaknál! Fessünk portrékat, csendéletet, tájképeket, állatokat! Először összpontosítsunk a formákra és a helyes fény-árnyék megjelenítésre. Ha ezt sikerül betartani, akkor máris jobb eredményt fogunk elérni.

Ne felejtsük el elhagyni a körvonalakat a rajzról vagy a festményről, hiszen a való életben sincsenek körvonalak. Használjuk őket csak iránymutatásként a vázlat megrajzolásakor.

akvarell festés

Fotó: Pixabay

Gyakorlás

Vitathatatlanul a képzőművészettel eltöltött órák száma a legfontosabb tényező egy művész életében. Minél többet gyakorolsz, annál profibb lesz a művészeted.

Biztosan nem lepődsz meg rajta, de azért nem árt tudatosítani, általában évekre van szükség egy adott technika megfelelő szintű elsajátítására.

Ahogyan a mondás is tartja, Gyakorlat teszi a mestert!

Gyakorlás közben tudunk a saját hibáinkból tanulni, és ezáltal tökéletesíteni a technikánkat.

Szenvedély, elhivatottság

Ha megfelelő mértékű szenvedéllyel rendelkezel a festés iránt, akkor mindig meg fogod találni a lehetőséget a gyakorlásra. Ez esetben a tanulási folyamat egyáltalán nem lesz megterhelő számodra, hiszen azzal foglalkozol, amit szeretsz. Idővel pedig azon veszed majd észre magad, hogy a világot egy festő szemén keresztül kezded el szemlélni.

Minden tárgyban, élőlényben meglátod a kínálkozó témát és szinte mindent szeretnél majd lefesteni.

Személyiség

Alapvetően a személyiséged határozza meg stílusodat. Vannak olyan emberek, akik képesek naponta órákon át rajzolni vagy festeni, és minden apró részletet kidolgoznak egy képen.

Mások pedig inkább a nagyobb képeket, kompozíciókat részesítik előnyben és kevésbé törődnek a részletgazdag ábrázolással.

Mivel mindannyian egyediek vagyunk, a festés módja és a festett témák is eltérőek.

Bárki megtanulhat rajzolni vagy festeni, amennyiben hajlandó elegendő energiát és megfelelő mennyiségű időt belefektetni a gyakorlásba.

freskó

Fotó: Pixabay

Ne feledd, rengeteg festő szenvedett attól, hogy nem találta, vagy nehezen találta meg a saját stílusát. Tapasztalatom szerint a fenti négy dolog összességében járul hozzá ahhoz, hogy valaki ráérezzen az egyéni stílusára. Ez egy olyan dolog, amit nem lehet siettetni, jönni fog magától.

Egy azonban biztos, megfelelő mennyiségű gyakorlással, elhivatottsággal és az alapok rendbetételével Te is könnyedén megtalálhatod a saját stílusodat.

 

——————————————————————————————————-

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél további érdekességeket is látni művészetről, festőkről, technikákról akkor olvasd rendszeresen frissülő blogomat, és kövess a Facebookon, valamint a Youtube-csatornámon!

Facebook Comments

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük