info(kukac)muveszlelkek.hu

Szász Endre élete

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

Szász Endre élete

Szász Endre

Fotó: Wikipédia

Szász Endre az egyik legismertebb kortárs magyar festő volt. Életében több mindenben is kipróbálta magát, nem csak a festészetben. Foglalkozott grafikákkal, illusztrációval, látványtervezéssel, porcelánfestéssel, ékszer- és bútortervezéssel is. Élvezte az életet, imádott festeni, nem telt el úgy nap, hogy ne alkotott volna.

 

Szász Endre Csíkszeredán született 1926. január 7-én. Édesapja Szász Béla sebészorvos, édesanyja Susenka Erzsébet volt. Édesanyjától örökölhette a tehetségét, mivel az ő családjában több iparos-kézműves is volt. Kisgyermek korától kezdve rajzolt, festett. Élénk kisfiú volt, aki, ha elé tettek egy papírlapot rögtön telerajzolta, majd utána ismét valami csínytevésen törte a fejét. Volt, hogy jobb híján házfalra rajzolt.

Korai tehetségét mutatja, hogy tizenöt éves korában már kiállítása volt.

 

Marosvásárhelyen érettségizett, ahol megismerkedett – többek között – Koós Károllyal, aki felismerte tehetségét és segítette őt a kezdetekben.

 

1946-ban átjött Magyarországra és a budapesti Képzőművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait, melyet később félbeszakított politikai okok miatt.

 

1950-ben koholt vádak alapján 10 év börtönre ítélték tiltott fegyverrejtegetésért, de végül 1 év után szabadult.

 

Az elkövetkező években könyvillusztrációkat készített, melyek közül 1964-ben Omar Khajjám Rubáiyát című könyve – a British Museum nemzetközi pályázatán – bekerült a világ harminc legszebb könyve közé.

 

Omar Khajjam Rubaija

 

1968-ban egy számára új területen próbálta ki magát, ugyanis az Egri csillagok című történelmi film forgatása során ő volt a látványtervező.

 

A klasszikus mesterek technikáján alapuló, de mégis egyedi szürrealista és szimbolikus elemekkel tarkított festői stílusa széles körben elismert volt. Szerte a világon elismerték munkásságát.

 

Időközben bejárta a világot, szabadon és szókimondó módon élt. Nem tartozott soha egyetlen politikai és művészeti csoporthoz sem.

 

1970-től Kanadában Torontóban, majd az Egyesült Államokban Los Angelesben élt. Sokakkal ellentétben nem disszidált, hanem a magyar állam engedélyével dolgozott kint. Amerika a pénzt és a hőn vágyott szabadságot jelentette számára. Nagyon népszerű lett a tengerentúlon is, annyi pénzt keresett, hogy az anekdota szerint egy saját maga által kikevert színű Rolls-Royce-szal járt. Számára azonban a gazdagság nem okozott igazi örömet. Ő az alkotásban lelte igazán örömét.

 

Miután 1980-ban hazatért Magyarországra ismét egy új területen próbálta ki magát, méghozzá a porcelán csodálatos világában. Részt vett a hollóházi porcelángyár stúdiójának megalapításában. A hollóházi porcelán manufaktúrában számos porcelánmotívum fűződik a nevéhez. Itt születtek meg egyedülálló falképei. Mintegy ötven porcelánfalat készített. Ezek mellett még ma is elérhetőek a művész alkotásaival díszített vázák, étkészletek, dísztárgyak a porcelángyár termékei között.

 

Szász Endre porcelán

 

Hazatelepülése után Várdán (Somogy) vásárolt egy romos kastélyt, amit eredeti állapotában újított fel. A 2000-es évektől kezdődően képzőművészeti táborokat rendezett a településen, ahol a művészetet kedvelő fiatalok festészetet és szobrászatot gyakorolhattak.

 

2003-ban hunyt el Mosdóson szívelégtelenségben.

 

Feleségei

Ötször nősült, második feleségétől egy fiúgyermeke született.

Negyedik feleségével Lulával Amerikában élt, de az asszony nem kívánt hazaköltözni Magyarországra, így elváltak. Lula 2009-ben felajánlotta Szász amerikai korszakából származó hagyatékát a miskolci Herman Ottó Múzeumnak.

Ötödik feleségét Katalint, Hollóházán ismerte meg, vele több, mint húsz évig éltek együtt. Halála után ő gondozta hagyatékát.

Elismerései

1965-ben művészete elismeréseként Munkácsy Mihály-díjat kapott.

1992-ben életútja elismeréseként megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét, majd 2003-ban a Magyar Érdemrend középkeresztjét, amit betegsége miatt már nem tudott átvenni.

Művészete

 

Szász Endre igazi festőzseni volt, aki ösztönösen alkotott. Művészetében a klasszikus alapokon túl megjelentek a szürrealista és szimbolikus elemek is. Alkotókedve mindig töretlen volt, azonban folyton elégedetlen volt önmagával, mindig tökéletesebbet akart alkotni.

Különleges módon alkotott meg egy-egy képet, szinte pillanatok alatt készült el egy mű a kezei alatt. Ennek a magyar tévénézők is tanúi lehettek, amikor tévés szereplései során megmutatta, hogy hogyan fest.

Igazi éjszakai bagoly volt. Szinte minden nap késő estétől hajnalig festett, miközben folyamatosan cigarettázott.

Egyfajta saját stílust teremtett a magyar képzőművészetben, azonban szakmai körökben sokszor heves vitákat váltottak ki látványos sikerei.

Saját nyilatkozatával zárom mai bejegyzésemet, mely egyfajta hitvallásként is értékelhető:

„Értelmetlen dolognak tartom, hogy a művész hozzá nem férhető, meg nem érthető alkotásokra törekedjen a modernség, újszerűség ürügye alatt. A műalkotások lényege az állandóság. A természet olyan alaptörvényei a témái minden képnek, amik már akkor is voltak, amikor az ember még nem volt, és lesznek akkor is, amikor már rég nem lesz ember.”

 

———————————————————————————————

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél további érdekességeket is látni művészetről, festőkről, technikákról akkor olvasd rendszeresen frissülő blogomat, és kövess a Facebookon, valamint a Youtube-csatornámon!

 

Facebook Comments

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük