info(kukac)muveszlelkek.hu

Milyen papírra fessek gouache festékkel?

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

Milyen papírra fessek gouache festékkel?

Milyen papírra fessek goache festékkel

Ha szeretnéd tudni, hogy a gouache festés során milyen festéket kell használni, milyen kiszerelésben, milyen összeállításban, ha érdekel, hogy én milyen gouache festéket használok a festéseim során, akkor a mai videóból megtudhatod a válaszokat.

 

Mivel a gouache festő tanfolyamom kapcsán többen kérdeztétek, hogy én milyen gouache festéket használok, illetve hogy mi alapján döntök a festék kiválasztása során ezért úgy döntöttem, hogy elkészítek egy videós anyagot, melyből minden kiderül. A videó végén pedig a gyakorlatban is megmutatom a gouache festékkel való festést néhány áfonyaszem megfestésén keresztül.

 

A videóban különböző gyártók különböző márkájú termékeit mutatom be. Igyekeztem semleges maradni a gouache festékek tekintetében, mivel semmilyen előnyöm nem származik az egyes termékek reklámozásából, de ez nem is volt a célja a videónak.

Ha nincs lehetőséged megtekinteni a videót, akkor alább egy rövid kivonatot találsz a lényegi információkból.

Tehát a kérdés még egyszer:

 

Milyen papírt használjak a gouache festéshez?

 

Gouache festés során akvarellpapírt használunk. Ez azért célszerű, mert ha vízzel higítva visszük fel a gouache festéket a papírra, akkor ez az a papírfajta, ami a leginkább elviseli ezt a fajta nedvességet.

Első sorban fontos leszögezni, hogy kezdőként is legyünk tudatában annak, hogy a papír nagyban befolyásolja a végeredményt. Persze ha még csak most ismerkedünk a gouche festékkel, akkor kezdetben elég lesz egy belépő kategóriás akvarellpapír is, de a későbbiekben, ha már haladók vagyunk, akkor ezt lecserélhetjük egy komolyabbra is.

  1. Canson 250grammos A/4 méretű, hidegen préselt akvarelltömb. Kezdőként ezt javaslom használni, mivel ár/érték arányban ez éri meg a leginkább. Azonban mivel ez a papír csak 250grammos, a nedvességtűrő képessége enyhén korlátozott. Gyakorláshoz, a kezdeti lépésekhez azonban ez mindenképpen elég lehet.
  1. Hahnemühle 300 grammos hidegen préselt akvarelltömb. Én általában ezt szoktam használni. Ez az akvarelltömb még mindig a megfizethető kategóriába tartozik, azonban mivel ez a papír már 300grammos, jóval könnyebb vele dolgozni és sokkal jobban reagál a megnedvesített festékre, mint az előző.
  1. Fabriano 300 grammos 24*32cm méretű hidegen préselt akvarelltömb. Ez a papír 25% pamuttartalommal rendelkezik, amitől még inkább jobb a nedvszívó képessége. Méretét tekintve nagyobb, mint egy A/4-es papír.
  1. Fabriano 200 grammos 30*40cm méretű, hidegen préselt akvarelltömb. Szintén 25% pamuttartalommal rendelkezik. Méretét tekintve közel A/3, attól egy picivel kisebb. Ezt is használhatjuk gouache festéshez.
  1. Canson Montvana 300 grammos A/3 méretű, hidegen préselt akvarelltömb. Szintén az egyik kedvencem, szívesen használom ezt a papírt komolyabb képek alapjául.
  1. Színes papírok, melyek művészboltokban kaphatók és vastagabbak, mint egy sima géppapír. Ezekre is lehet gouache festékkel festeni. Olyankor szoktam ezt alkalmazni, amikor a papír színe adja a háttérszínt, így a hátteret nem kell külön megfesteni. Ezek a papírok azonban nem akvarellpapírok, így ezekre ne fessünk felvizezett festékkel.

———————————————————————————————

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél további érdekességeket is látni művészetről, festőkről, technikákról akkor olvasd rendszeresen frissülő blogomat, és kövess a Facebookon, valamint a Youtube-csatornámon!

Facebook Comments

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük