info(kukac)muveszlelkek.hu

Milyen ecsetet használjak gouache festéshez?

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

Milyen ecsetet használjak gouache festéshez?

Milyen ecsetet használjak a gouache festéshez?

Lehet, hogy már benned is felmerült a kérdés, hogy ha gouache festékkel festesz, akkor milyen ecsetet érdemes használnod. Persze az ecset kezelése erősen egyénfüggő, de vannak olyan ecsetek, amikkel megkönnyíthetjük a saját dolgunkat a gouache festés során.

 

Mivel a gouache festő tanfolyamom kapcsán többen kérdeztétek, hogy én milyen ecsetet használok a gouache festéshez, illetve hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni az ecset kiválasztása során, ezért úgy döntöttem, hogy elkészítek egy videós anyagot, melyből minden kiderül. A videó végén pedig a gyakorlatban is megmutatom a gouache festék használatát különféle ecsetekkel.

A videóban különböző gyártók különböző márkájú termékeit mutatom be. Igyekeztem semleges maradni az ecsetek tekintetében, mivel semmilyen előnyöm nem származik az egyes termékek reklámozásából, de ez nem is volt a célja a videónak.

Ha nincs lehetőséged megtekinteni a videót, akkor alább egy rövid kivonatot találsz a lényegi információkból.

 

Tehát a kérdés még egyszer:

 

Milyen ecsetet használjak a gouache festéshez?

 

Gouache festéshez akvarellfestésnél használatos ecsetet használunk. A festék használata azonban egy kicsit eltér az akvarellétől. Az ecsetekről mind elmondható, hogy szintetikusak. Nem szoktam mókusszőr ecsetet használni.

 

  1. Munkácsy 10-es méretű laposecset. Közepes méretű felületek festéséhez érdemes ezt használni. Szép, egységes felületet biztosít.
  2. Munkácsy 16-es méretű laposecset. Nagyobb méretű felületek, például hátterek festéséhez szoktam ezt az ecsetet alkalmazni. Szép, egységes felületet biztosít.
  3. Munkácsy 4-es méretű laposecset. Egészen kis felületekre való, ahol fontos, hogy egységes legyen az adott terület festése.
  4. Da Vinci 10/12-es méretű laposecset. Ugyanazt tudják, mint az előzőek, azonban ezek egy olcsóbb árkategóriát képviselnek.
  5. Munkácsy 6-os méretű körecset alakzatok festésére.
  6. Da Vinci 4-8-as méretű körecset szintén alakzatokhoz, körvonalakhoz használom.
  7. Raphael 2-es méretű legyezőecset. Általában apró részletekhez szoktam használni.
  8. Víztartályos ecset (közepes méretű). Utazás során vagy kültéri festésnél tud nagyon hasznos lenni, hiszen nincs szükség külön vizespohárra.
  9. Ferde ecset 3/8 méretű. Ezeket a vágott hegyű ecseteket én általában nem szoktam használni, de jól jöhetnek, ha igazán vékony vonalakat szeretnénk festeni.

———————————————————————————————

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél további érdekességeket is látni művészetről, festőkről, technikákról akkor olvasd rendszeresen frissülő blogomat, és kövess a Facebookon, valamint a Youtube-csatornámon!

Facebook Comments

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük