info(kukac)muveszlelkek.hu

Pablo Picasso – egy különc zseni élete

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

Pablo Picasso – egy különc zseni élete

Pablo Picasso

A Művészlelkek mai bejegyzésében, a „Híres Festők” rovatban Pablo Picasso életét, művészetét mutatom be. Persze feltehetném a költői kérdést, Ki ne ismerné Picasso nevét? Hiszen ő volt a 20. század egyik legelismertebb festőzsenije. Azonban nem biztos, hogy mindent tudunk róla. De kezdjük az elején!

Pablo Picasso 1881. október 25-én született a spanyolországi Málagában, José Ruiz Blasco festő és Dona Maria Picasso y Lopez első gyermekeként. A világrajötte nem volt éppen idilli, ugyanis a csecsemő súlyos oxigénhiányos állapotban született.

Ennek következtében a bal agyféltekéje nagyon rosszul működött. Az írást, olvasás csak 10 éves korára tudta nagy nehezen elsajátítani, és egész életében írása során rendre felcserélte a betűket. Ennek ellenére irodalmi művei is születtek.

A jobb agyféltekéje – ami köztudottan a művészetért és a kreativitásért felelős – azonban tökéletesen működött.

Anyám azt mondta nekem: ha beállsz katonának, tábornok lesz belőled, ha szerzetesnek mész, a végén te leszel a pápa. Én festőnek mentem, és Picasso lettem.

Édesapja mér gyerekkorában felfedezte fia kivételes tehetségét, ezért kilenc éves korában neki adta festőpalettáját és ecseteit.

Picasso számára az iskolaévek nagyon nehezen mentek, nem tudott az osztálytársaival lépést tartani. Később azonban – részben apja közbenjárására – művészeti iskolába járhatott, így a barcelonai és madridi Akadémiákon tanult művészetet.

Ebben az időszakban művészetére leginkább Steinlen és Toulouse-Lautrec hatottak. Elhatározza, hogy a művészetek fővárosába, Párizsba teszi át a székhelyét.

1900-ban egyik legjobb barátjával Casagemas-szal Párizsban közösen bérelnek egy műtermet. Nem sokkal ezután azonban barátja öngyilkos lesz. Ez a történés nagyon megrázza a fiatal Pablot, akinek nagy hatással van a kék korszakára ez az esemény.

Első párizsi kiállításán elad 15 képet. Innentől kezdve anyja vezetéknevét használja, Picassoként szignálja festményeit.

Picasso aláírása

Picasso aláírása (Fotó: Pixabay)

Kevesen tudják róla, de pályafutása legelején kifejezetten realista képeket festett és csak az idő előrehaladtával változott meg a stílusa. Erre utal az alábbi idézet is:

Tanuld meg a szabályokat, mint egy profi, hogy aztán úgy szeghesd meg őket, mint egy művész.

A kék korszak (1901-1904)

Ebben az időszakban képei a szegénységet, magányt és az anyaságot ábrázolták. Jellemző színei a kék és zöld árnyalatai. Mivel ekkoriban Párizsban élt, képei témáit elsősorban innen merítette. Jellemző alkotásai az „Anyaság” , a „Görnyedő ivó”,  „Koldus”, a „Vasalónő”, az „Öreg gitáros”, a „Terhesség” és az „Emberpár” .

 

Old guitarist chicago.jpg

Az öreg gitáros (Fotó: Wikipedia)

 

A rózsaszín korszak (1904-1906)

Ezt nevezhetjük művészetének talán leglíraibb időszakának, amikor is az emberi szépség, az idill utáni vágy jelenik meg képein. Színei a rózsaszín, a narancs és a piros árnyalatai. Témái a bohócok, artisták hétköznapjai. Ez időszakból jellemző alkotásai a „Fiú pipával”, a „Harlequin” és „A lovat vezető fiú”.

Pablo Picasso, 1905, Acrobate et jeune Arlequin (Acrobat and Young Harlequin), oil on canvas, 191.1 x 108.6 cm, The Barnes Foundation, Philadelphia.jpg

Az akrobata és a fiatal Harlequin (Fotó: Wikipedia)

Az afrikai (negrista) korszak (1907-1909)

E korszakában szakított a hagyományos európai festészet irányzatával és fogékonnyá vált a primitív, barbár művészetek iránt. Műveiben megjelennek az afrikai faszobrászat motívumai. Alakjai torzak, az arcokra jellemzőek a nagy szemek és orrok. Jellemző alkotásai a „Fésülködés”, a „Két egymásba karoló női akt” és az egyik leghíresebb képe az „Avignoni kisasszonyok”. Ez utóbbi festményt tekintik egyébként a kubista mozgalom megalapítása felé tett legjelentősebb lépésnek.

Avignoni kisasszonyok

Avignoni kisasszonyok

A kubista korszak (1910-1919)

A kubizmusra jellemző a végsőkig leegyszerűsített geometrikus formaelemek alkalmazása. Fő célja a véletlenszerű külső forma mögötti belső tartalom feltárása. Picasso korábbi ábrázolásmódját és színhasználatát teljesen megváltoztatta, ezáltal létrehozva egy teljesen új irányzatot. E korszakából az alábbi festmények jellemzőek: „Nő virággal”, „Síró nő”, „Arckép”, „Gitár”.

Picasso: Síró nő (Fotó: Wikipédia)

Picasso: Síró nő (Fotó: Wikipédia)

A világnak nincs értelme, akkor a képeimnek miért legyen?

Szerelmei

1904-ben megismerkedett első nagy szerelmével Fernande Oliver-rel. Picasso többször megkérte a lány kezét, azonban az rendre kikosarazta őt. A vele való találkozás hatására lépett át a művész a kék korszakából a rózsaszínbe.

Fernande barátnője volt a festő által csak „Eva”-ként nevezett nő, aki második nagy szerelme lett Picassonak. Több képén is szerepelt. Úgy tekintett rá, mint az Ég ajándékára. Kapcsolatuk harmonikusan alakult, a lány azonban váratlanul megbetegedett és meghalt. Mindössze 4 évet tölthettek együtt. Picassot nagyon megrázta Eva elvesztése, két évig teljes magányban és depresszióban élt és csak a festészettel foglalkozott.

Rómában megismerkedett Olga Koklova-val, egy arisztokrata orosz balettáncosnővel, akit feleségül is vett. 1921-ben megszületett fia, Paulo. Házassága Olgával nem volt a legfelhőtlenebb, ugyanis a hűvös szépség felsőbb körökbe vágyott és folyamatosan hangulatingadozásai voltak.

1927-ben találkozott Marie-Therese-zel. A mindössze 17 éves lány a modellje lett az akkor már 46 éves Picassonak. A lány több mint 100 képet ihletett. Kapcsolatuk idővel titkos viszonnyá alakult, majd 1935-ben megszületett közös gyermekük Maya. Ekkor Olga a kis Pabloval együtt elköltözött és elhagyta a festőt.

Picasso életébe 1936-ban új szerelem érkezett Dora Maar személyében, miután a festő kiadta Marie-Therese útját. Az új szerelem jó hatással volt rá, azonban az időközben kitört spanyol polgárháború rányomta bélyegét művészetére. Felhagyott a festéssel és írni kezdett. Spanyolul és franciául írt verseket és színdarabokat. Kéziratai hemzsegtek a helyesírási hibáktól, amelyeket azonban nem volt hajlandó kijavítani, mondván ezektől elveszne az egyénisége.

1944-ben ismerte meg Francoise Gilot az akkor 21 éves festőnőt, aki a következő múzsája lett. A Femme fleur portrék sorozata róla szólt. Ebből a kapcsolatból született meg 1947-ben Claude, majd 1949-ben Paloma. A mester azonban Francoise-t is megcsalta, aki végül 1953-ban elköltözött tőle a gyerekekkel együtt.

Hetedik, egyben utolsó szerelme Jacqueline Roque volt, akit 1961-ben feleségül is vett, az akkor már 80 éves Picasso.

Művészete

A fentiek alapján egyértelmű, hogy nagyon fontos szerepet játszottak életében a nők. Minden egyes korszaka egy-egy szerelméhez köthető. A szerelmei inspirálták őt, a művészete általuk változott, alakult.

A nők mellett a 20. század viharos eseményei is nagy hatással voltak rá. A spanyol polgárháború, illetve a világháborúk borzalmai is megjelentek művészetében.

Egyik híres háború ihlette festménye a Guernica, mely egy kis spanyol településről kapta a nevét, amit a spanyol polgárháborúban lebombáztak. A művészettörténészek ezt a festményt is sokféleképpen értelmezték. Picasso válasza azonban a rá jellemző módon zseniális.

Picasso: Guernica

Fotó: Pixabay

A bika, az bika és a ló, az pedig ló….Ha jelentéssel akarják felruházni festményeim bizonyos elemeit, hát tegyék, de az nem biztos, hogy az a jelentés lesz, amire én gondoltam. Azok az ötletek és következtetések, amelyeket önök ezáltal kapnak, ösztönösek és tudattalanok. Én azért festek, hogy festhessek. Én a dolgokat úgy festem meg, ahogyan azok vannak.

A II. világháború befejezése után nem sokkal 1949-ben megrajzolta a békegalambot, mely világhírű szimbólummá vált.

Picasso a művészet számos ágában kipróbálta magát. Festményei mellett készített szobrokat, valamint kerámiákat, ezen kívül pedig verseket és prózai műveket írt.

Hatással volt számos kortárs művészre, nélküle nem lett volna teljes a 20. század. Egyedülálló módon gazdag stílusával, hatalmas mennyiségű műveivel és zsenialitásával korának kiemelkedő művésze volt

Hatása alól a múlt század egyetlen művésze sem vonhatta ki magát, stílusainak változatossága, kísérletező kedve, műveinek óriási mennyisége egyedülálló.

 

Picasso 1973. április 8-án 91 évesen hunyt el Mougins-ben.

A művészet a lelket távol tartja a mindennapi élet porától.

Különleges ajánlat:

Ha szeretnéd magad kipróbálni, és szívesen megfestenéd velem Picasso egyik kubista festményét, akkor csatlakozz a Művészlelkek Műhelyéhez, ahol mindemellett több, mint 40 képet tudsz megfesteni, illetve megrajzolni különböző témákban online tanfolyami videóim segítségével.

Erről bővebb információt itt találsz:

Művészlelkek Műhelye Program

Picasso: A nő című képének festése online festő tanfolyam

 

——————————————————————————————————-

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél további érdekességeket is látni művészetről, festőkről, technikákról akkor olvasd rendszeresen frissülő blogomat, és kövess a Facebookon, valamint a Youtube-csatornámon!

Facebook Comments

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük