info(kukac)muveszlelkek.hu

Hogyan fessünk sarki fényt akvarell technikával?

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

Hogyan fessünk sarki fényt akvarell technikával?

Sarki fény akvarellel festve

Kedves Olvasó! Engedd meg, hogy a mai blogbejegyzésemet egy kicsit személyesebbre vegyem. Ugyanis a sarki fényt ábrázoló akvarellfestményem témáját nem véletlenül választottam.

Mindig is szerettem volna személyesen is megtapasztalni a sarki fény jelenséget. Azt a furcsa látványosságot, melynek során az égbolton különféle színes fényeket lehet megcsodálni. Erről bővebben az alábbi keretes részben olvashatsz.

A sarki fény (az északi féltekén: északi fény (aurora borealis), délen: aurora australis) a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék által keltett időszakos fényjelenség.

Sarki fény akkor keletkezik, amikor a napszél annyira felkavarja a magnetoszférát, hogy töltött részecskék hatolnak be a napszélből és a magnetoszférából a felső légkörbe, ahol energiájuk egy részét átadják a légkörnek. A légkör összetevői emiatt ionizálódnak és gerjesztődnek, így fényt bocsátanak ki különböző színekben (vörös, zöld, kék, ibolya). A sarki fény jelenség formáját az ionizálódott összetevők mozgása határozza meg.

forrás: Wikipédia

Életem egy szakaszában Svédországban éltem és eltökéltem, hogy magam is szeretném személyesen megcsodálni ezt az égi tüneményt. Azonban a jelenség sajnos nem mindig látható, illetve nem olyan intenzitással, mint ahogyan azt a fotók alapján gondolnánk. Mint kiderült, ez még a skandinávok számára is sokszor elérhetetlen dolog, jó ha valaki egyszer lát ilyet életében.

Ugyan különféle túrákat szerveznek arra, hogy megcsodálhassák az érdeklődők a sarki fényt, azonban arra nem vállalnak a túraszervezők garanciát, hogy az adott időpontban valóban érzékelhető, látható lesz a fényjelenség.

Sajnos esetemben úgy alakult, hogy végül nem láthattam saját szememmel a sarki fényt, de lelki szemeimmel bármikor képes vagyok látni ezt a csodát.

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

Az ingyenes sarki fény festése videóm segítségével Te is megfestheted ezt a csodálatos jelenséget. A festés során akvarell-technikát alkalmaztam. Úgy gondolom, hogy az égbolton kiszámíthatatlanul kavargó színekhez ez a technika áll talán a legközelebb. Ráadásul bárki számára könnyen elérhető, hiszen viszonylag egyszerű eszközök kellenek hozzá.

Ha Te is kedvet kaptál az akvarellfestéshez, akkor tarts velem és fesd meg Te is a saját sarki fényedet!

Ha pedig szívesen nézegetnél sarki fényről készült fotókat, akkor azt itt teheted meg:

https://www.invia.hu/blog/a-legjobb-sarki-feny-megfigyelo-helyek/

Facebook Comments

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük