info(kukac)muveszlelkek.hu

Mi a különbség az akvarell és a gouache közt?

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

Mi a különbség az akvarell és a gouache közt?

Mi a különbség az akvarell és a gouache közt

Kedves Alkotótársam!

A héten csütörtökön este 7-kor, folytatódik a Művészlelkek Alkotóklubjában a zentangle minták rajzolása. Minden csütörtökön érkezik egy új minta, így aki összegyűjti ezeket, pár hét után a minták segítségével saját egyedi kompozíciót tud létrehozni.

Ha nem vagy még tag, itt tudsz csatlakozni hozzánk:

Művészlelkek Alkotóklubja csatlakozás

***

A Művészlelkek Műhelyébe ismét érkezik 3 videós anyag akvarell-gouache, gouache és zentangle témában. A Műhelyben immáron több, mint 230 videó közül választhatnak az előfizetők.

Az akvarell-gouache blokkban ezúttal egy izgalmas csillogó halat festünk meg.

A gouache blokk egy tál palacsintával bővült.

A zen technikákhoz pedig egy kedves kis zöld virágocska került fel.

 

***

Most pedig lássuk, hogy mi a különbség az akvarell és a gouache festék között?

 

Első megközelítésben azt gondolhatnánk, hogy az akvarell és a gouache majdnem azonos festék. Ha azonban egy kicsit jobban megvizsgáljuk őket, akkor egyértelművé válik számunkra, hogy ez bizony közel sincs így. Mindkét festék egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, amik által könnyen megkülönböztethetjük őket.

 

Fedőképesség

Talán a legszembetűnőbb különbség az akvarell és a gouache festék között, hogy a gouache kevésbé átlátszó. Ha gouache festéket viszünk fel egy papírra, akkor az tökéletesen fedni fogja a papírt, valamint az előzetesen felrajzolt grafit vázlatot is. Ezzel szemben az akvarell festék esetében áttetszik a festékrétegen az alatta lévő papír és a vázlatrajz is.

A gouache átlátszatlanságát egyébként annak köszönheti, hogy fehér pigmentet, illetve krétaport adnak hozzá a színes pigmentekhez és a kötőanyaghoz. Ebből következik, hogy a gouache egy tökéletesen fedő festék az akvarellel szemben.

fekete fehér gouache festék

 

Fényvisszaverés

Ha a festékeket a fényvisszaverő képességű alapján vesszük górcső alá, akkor elmondható, hogy az akvarellfesték inkább hat fényesebbnek, míg a gouache kissé matt benyomást kelt.

Az előbbiekben említett eltérő tulajdonságok ellenére a gouache mégis sok mindenben hasonlít az akvarellhez. Hiszen mindkét festék pigmentekből és vízben oldódó kötőanyagokból áll, ami által elérhető, hogy a már felhordott festék száradása után is alakítható marad némi víz hozzáadásával.

 

Felhasználási terület

A festékeket megkülönböztethetjük felhasználási területük szerint is. A gouache – főleg régebben – elsősorban illusztrátorok által volt használatos, míg az akvarell jóval szélesebb körben terjedt el a művészek és hobbifestők körében. Manapság azonban a gouache-t is kezdik felfedezni mind a hobbifestők, mind az akvarellfestők is.

gouache festék

 

Száradási idő

Ha a festékek száradási idejét vizsgáljuk meg, akkor elmondható, hogy a gouache festék rendkívül gyorsan szárad, ami nagyon hasznos tulajdonsága akkor, ha viszonylag nagy felületeket szeretnénk gyorsan, könnyen lefedni vele. Ez a tulajdonsága az esetben is jól jön, amikor egy-egy apróbb részletet szeretnénk kidolgozni a képünkön.

Az akvarell a gouache-hoz képest kevésbé irányítható és jóval lassabban is szárad. Viszont rendelkezik azzal a játékossággal, kiszámíthatatlansággal, amit sok esetben olyan szívesen használnak ki az akvarellfestők.

 

Ár

Ha azt gondoljuk, hogy a gouache festék drágább, mint az akvarell, akkor tévedünk. Egyáltalán nem kerül többe, mint az akvarell festék. Persze itt is figyelembe kell venni a minőséget, hiszen hasonlóan a többi festékhez, a gouache esetén is vannak kategóriák. Természetes, hogy egy prémium kategóriás festék drágább, a minőségben gyengébb társaihoz képest.

 

Összegzés

Talán nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy a két festéket nyugodtan használhatjuk egyszerre is, egy adott festményen. Ilyenkor kihasználhatjuk mindkét festék számunkra előnyös tulajdonságait, anélkül, hogy hátrányunk származna belőle. A legfontosabb, hogy legyünk tisztában azzal, hogy melyik festék milyen tulajdonsággal rendelkezik.

Én személy szerint azért szeretem a gouache festéket, mert több funkciót is betölt számomra. Javíthatok vele hibákat, használhatom akár önmagában egy képnél vagy akár csak egy háttér megfestésénél is.

 

Ha szeretnéd kipróbálni az akvarell és a gouache technikát illetve ezek együttes használatát, akkor csatlakozz online Műhelyemhez, ahol több, mint 230 videós anyag közül választhatsz.

Művészlelkek Műhelye online akvarell, zentangle, gouche festő tanfolyam

Facebook Comments

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük