info(kukac)muveszlelkek.hu

Hogyan fess negatív teret akvarellfestékkel?

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

Hogyan fess negatív teret akvarellfestékkel?

Negatív festés - Valentin napi szívek

Talán elsőre furán hangzik a negatív tér kifejezés. Mi köze van az akvarellfestéshez?


Ha ránézel a képre azt hiheted, hogy ez egy nagyon bonyolult dolog lehet. Pedig nem az, ráadásul jó, ha tisztában vagy a negatív tér használatával, hiszen rajzolásnál is gyakran előterébe kerül ez a fajta látásmód.


Igen, látásmódról van szó. Meg kell tanulnunk magát a teret látni egy-egy adott dolog mögött.

Legyen ez egy növény, egy állat vagy akár egy portré, ha tudjuk alkalmazni a negatív tér technikáját, jóval könnyebb dolgunk lesz. Legyen szó rajzolásról vagy festésről. Próbáld ki és meglátod nem is olyan nehéz alkalmazni.

Az a lényege a technikának, hogy rétegről-rétegre haladunk, úgymond visszafelé, vagyis előbb a kép hátterét alkotjuk meg és úgy haladunk előre.

Mire lehet szükséged, ha negatív teret akarsz festeni akvarellfestékkel?

 • akvarell papír
 • bármilyen vízfesték készlet
 • egy vékony szintetikus ecset
 • grafit ceruza
 • radír
 • víz
 • papírtörlő
 • maszkoló szalag
 • fotó

A kép készítésének menete:

 1. Én előkészítettem a papírt, azaz körberagasztottam az akvarellpapírt ragasztószalaggal, hogy a végső képnek legyen egy szép fehér kerete, illetve hogy a papír ne hullámosodjon meg.
 2. Ezek után következhet a papír benedvesítése. A nagyobb ecsetet jól belemártottam a vízbe, majd tiszta vízzel átkentem az egész lapot. Nem kell, hogy nagyon tocsogjon, vagy megálljon rajta a víz, csak legyen szép fényes az egész lap.
 3. Következő lépésben felvittem az első réteg halvány festéket. Kikevertem 2 színt jól felhígítva, hogy világos hatást érjek el. Ez a lila és a piros, majd a még vizes felületre maszatoltam belőlük. Hagytam, hogy szépen összefolyjanak a színek a lapon.
 4. Fontos, hogy tényleg halvány legyen az első réteg, mert a következő rétegek egyre sötétebbek lesznek, így fog majd jól érvényesülni az első réteg.
 5. Hagyd, hogy alaposan megszáradjon a festék, vagy használj hajszárítót.

Ezután rajzolj fel halványan egy neked tetsző mintát grafit ceruzával. Én ebben az esetben szíveket választottam. Úgy próbáld meg felrajzolni a szíveket, hogy mindenhol legyenek egyenlő arányban, de figyelj arra is, hogy legyen hely köztük, hogy a következő körben felrajzolni kívánt szívek is elférjenek.

Ha kész vagy a mintával, keverj ki egy picit sötétebb árnyalatú lilát/pirosat, mint először, majd kezdd el kifesteni a lapon a negatív tereket, azaz ne magát a formát (szívet) hanem a körülöttük lévő üres teret. Ha végeztél, látni fogod, hogy a világosabban hagyott szívek szinte világítanak a lapon. 🙂

A folytatásban ezt ismételd meg még legalább kétszer, hogy több réteged legyen!

Remélem tetszeni fog ez a technika!

Ha úgy érzed jobb lenne csapatban haladni, akkor csatlakozz a Művészlelkek Műhelyéhez, ahol több mint 60 alkotást tudsz elkészíteni velem együtt, online videóim segítségével.

 
 
 
 
 

———————————————————————————————

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél további érdekességeket is látni művészetről, festőkről, technikákról akkor olvasd rendszeresen frissülő blogomat, és kövess a Facebookon, valamint a Youtube-csatornámon!

Facebook Comments

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük