info(kukac)muveszlelkek.hu

Hóember festése akvarell

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

Hóember festése akvarell

Sajnos az idén eddig kevés hó esett, bár még közel sincs vége a télnek, így elképzelhető, hogy lesz rá lehetőségünk, hogy hóembert építsünk, ha pedig mégsem, akkor itt egy remek kreatív kis kép, mellyel ezen a héten bővült a Művészlelkek Műhelye. Ennek a képnek a témája nem más, mint a hóember.

Amikor ezt a könnyed kis akvarell képet készítettem, eltűnődtem azon, hogy mikor is csináltam utoljára hóembert, illetve az a gondolat is felmerült bennem, hogy utána járjak annak, hogy vajon ki, s mikor készíthetett először hóembert.

Remélem Téged is felcsigázott mind a festés lehetősége, mind pedig annak a lehetősége, hogy kicsit többet megtudj a hóember történetéről.

Addig is itt bele tudsz nézni a festésbe:

Hóember festése akvarell - Művészlelkek Műhelye

Konkrét feljegyzést nem találtam az első hóember megépítésével kapcsolatban, viszont azt igen, hogy a középkorban például igen népszerű volt a hóember készítése, amelyet nagy  odafigyeléssel építettek.

Akkor, amikor az egyszerű embereknek nem sok eszközük volt a művészi énjük megélésére, jól jött a könnyen elérhető alapanyag, a hó. A középkorban szokás volt felkerekedni és bejárni a város, hogy megtekintsék a hóból készült alkotásokat.

Voltak olyan alkotások, amiket olyan híres művészek készítették, mint például az ifjú Michelangelo, akit Firenze uralkodója bízott meg 1494-ben, hogy építsen hóembert a palotája kertjében.

De mégis mikor érdemes hóembert építeni?

A hó akkor a legalkalmasabb hóemberépítésre, amikor megközelíti olvadási pontját és tömörré válik. Ekkor egy hógolyót görgetve egyre nagyobb méretű golyót tudunk belőle készíteni. A porhó erre nem alkalmas, mert nem tapad megfelelően.

Általános gyakorlat a hóember „felöltöztetése”. Fejére kalap, régi fazék, gombjait, szemét és száját kavicsokkal, esetleg szénnel, orrát répával lehet megjeleníteni. Régen nem hiányozhatott öltözékéből a mellé szúrt cirokseprű sem.

Európában és Észak-Amerikában a klasszikus hóember-forma három részes, egy-egy golyó a fejnek, a törzsnek és a test alsó részének.

Remélem tudtam némi érdekességgel szolgálni ebben a rövid kis bejegyzésben.

Ha kedvet kaptál a hóember megfestéséhez, itt tudsz csatlakozni a Művészlelkek Műhelyéhez.

Művészlelkek Műhelye Program

 

Rajzolj és fess velem! Akvarell, gouache és ceruzarajz.

Ha pedig a téli tájak szerelmese vagy, a januári workshopomra ezen a linken jelentkezhetsz:

Könnyed téli tájak – élő online akvarellfestő workshop

Akvarell Workshop 202201

———————————————————————————————

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél további érdekességeket is látni művészetről, festőkről, technikákról akkor olvasd rendszeresen frissülő blogomat, és kövess a Facebookon, valamint a Youtube-csatornámon!

Facebook Comments

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük