info(kukac)muveszlelkek.hu

Használható-e a gouache akvarellfestékként?

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

Használható-e a gouache akvarellfestékként?

gouache macaron újságpapíron

Kedves Alkotótársam!

Ahogy már megszokhattad ezen a héten is csütörtökön este 7-kor ismét együtt alkotunk a Művészlelkek Alkotóklubjában.

Ha nem vagy még tagja az ingyenes Klubnak és van kedved, csatlakozz hozzánk, hiszen a nyáron ismét a könnyed zentangle technikáé a főszerep.

Művészlelkek Alkotóklubja csatlakozás

***

A héten ismét két leckével bővül a Művészlelkek Műhelye.

A gouache blokkba felkerül ez a nagyon érdekes kép, aminek a megfestéséhez gouache festékre és egy újságpapírra lesz szükséged.

Bízom benne, hogy jó móka lesz elkészíteni ezt a különleges képet!

Az akvarell-imádók sem maradnak videós anyag nélkül. Akik szeretik a kihívásokat, azok most örülhetnek, felkerül a mandarinkacsa videója, két részletben.

Remélem, hogy sokan elkészítitek majd.

***

Most pedig néhány szó arról, hogy használhatod-e a gouache-t úgy, mintha akvarell festékkel dolgoznál?

Vannak, akik a gouache festéket – fedő hatása ellenére – akvarellként használják. Persze, ez bizonyos esetekben működhet is, de az akvarellt csak részben helyettesíthetjük gouache-al, hiszen a pigmentrészecskék eltérő méretűek, amit mindig figyelembe kell venni.

A gouache is vízzel higítható, de a kapott szín nem lesz olyan átlátszó, mint akvarell használatakor. Mind a gouache, mind az akvarell pigmentekkel és kötőanyaggal (általában gumiarábikummal) készül, de a pigmentrészecskék nagyobbak a gouache-ban és nagyobb a koncentrációjuk is a keverékben.

Ezáltal a szín átlátszatlanabb vagyis jobban fed, mint az akvarell. A gouache gyorsabban szárad, mint az akvarell, így kevesebb idő jut a különböző színek zökkenőmentes összekeverésére.

A gouache-ban lévő pigmentrészecskék mérete miatt a festék jobban ráül a papírra, mint a vízfesték.

A gouache nagyobb konzisztenciája hátrányt jelenthet, ha átlátszó rétegeket szeretnél létrehozni, mert hajlamos a papír tetején maradni, ahelyett, hogy beleivódna, mint az akvarell.

Persze nem akarok senkit sem lebeszélni egy jó kis kísérletezésről. Ha van kedvetek, próbáljátok ki, hogy milyen akvarellként használni a gouache festéket!

Facebook Comments

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük