info(kukac)muveszlelkek.hu

Andy Warhol – a pop-art atyja

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

Andy Warhol – a pop-art atyja

Marylin Monroe - Andy Warhol

Ki ne ismerné a híres Marilyn Monroe sorozatát? A tripla Elvis képét, vagy a klasszikussá vált leveskonzerveket ábrázoló kompozícióját? De ki is volt ez a művész, aki a pop-art műfaj egyik jeles képviselőjeként vált ismertté szerte a világon? Mai bejegyzésemben ennek jártam utána.

Kezdeti évek

Andy Warhol 1928. augusztus 6-án született Pittsburgben. Ruszin gyökerekkel rendelkező szülei a század elején emigráltak az Osztrák-Magyar Monarchiából az Egyesült Államokba. Andy már az USA-ban született meg, Andrej Varhola néven.

Gyerekkorában sokat betegeskedett, ami miatt hosszabb-rövidebb ideig ágyhoz volt kötve. Ez idő alatt rengeteget rajzolt és már ekkor megnyilvánult tehetsége a képzőművészetek iránt.

Édesapja 1942-ben halt meg, s utolsó kívánsága az volt, hogy a család spórolt pénzén Andy tanuljon tovább. 1949-ben elvégezte a pittsburghi Carnegie Institute of Technology (mai nevén Carnegie Mellon University) egyetemet, kereskedelmi művészet szakon.

Andy Warhol

Andy Warhol 1966-ban - Fotó: Wikipédia

A siker csúcsán

Az egyetem elvégzése után New Yorkba költözött, ekkor változtatta meg a nevét Andy Warholra. A Glamour magazinnál helyezkedett el reklámillusztrátorként, ahol elsősorban cipőket rajzolt. Ebben annyira sikeresnek bizonyult, hogy teljesen lenyűgözte vele New York kortárs művészeit. Folyamatosan kapta a megbízásokat divatcégektől, lemez- és könyvkiadóktól.

A 60-as évek elejére rendkívül felkapott és sikeres illusztrátorrá vált. 1962-ben első kiállítása elsöprő sikert aratott. Ezen a kiállításon szerepelt a ma már klasszikussá vált Marylin-diptichon, valamint a Campbell-féle leveskonzervek és a zöld Coca-Cola üvegek. Ebben az évben nyitotta meg New Yorkban a „The Factory” (A Gyár) nevű műtermét, melyben sorozatban állította elő szitanyomatos képeit.

Fotó: Wikipédia

Fotó: Wikipédia

Hanyatló egészség

1968-ban Warholra rálőtt egy labilis idegzetű nő, aki korábban szerepelt az egyik filmjében. Életveszélyes sérüléseiből ugyan felépült, de a támadás nyomait élete végéig magán viselte.

1979-ben többedmagával együtt megalapította a New-York Művészeti Akadémiát.

Egészségi állapota a 80-as években folyamatosan romlott, azonban kórházfóbiája miatt folyamatosan halogatta a szükséges orvosi beavatkozásokat.

Végül 1987-ben, egy sikeres beavatkozás utáni lábadozása során, szívroham következtében hunyt el.

Warhol rendkívül sokoldalú alkotó volt, élete során nem csak grafikákkal, lenyomatokkal, festményekkel foglalkozott, hanem szobrászkodott, zenekart menedzselt és számos filmet is rendezett.

A fentiek alapján elmondhatjuk, hogy – ha sokan ugyan nem tudnak azonosulni a munkásságával – mindenképpen a 20. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

 

Borítókép: Pixabay

———————————————————————————————

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél további érdekességeket is látni művészetről, festőkről, technikákról akkor olvasd rendszeresen frissülő blogomat, és kövess a Facebookon, valamint a Youtube-csatornámon!

Facebook Comments

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük