info(kukac)muveszlelkek.hu

Akvarell festés kezdőknek és haladóknak

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

Akvarell festés kezdőknek és haladóknak

akvarell festék

Néhány tipp a kezdéshez és a fejlődéshez

Ha teljesen kezdőként szeretnéd elkezdeni az akvarell festést, vagy ha már tapasztalt akvarell festő vagy, akkor az alábbi cikkből hasznos információkat tudhatsz meg az akvarellről, mint technikáról.

Számomra az akvarellfestés egy csodálatosan feltöltő, kikapcsoló tevékenység, melynek segítségével kiszabadulhatok a hétköznapi monotonitásból, a rohanó világ zajából. Élvezem, ahogy a festék szinte táncol a papíron, ahogy a pigmentek szétfutnak az ecsetvonás mentén. Az egész folyamat végén pedig ott néz velem szembe egy gyönyörű festmény.

Az akvarell egy rendkívül könnyed és egyben nagyon élvezetes technika, ami semmihez sem hasonlítható. Ahhoz azonban, hogy az első próbálkozások ne fulladjanak kudarcba, fontos tisztában lenni néhány aprósággal.

Használj megfelelő minőségű akvarell festéket

Az akvarell festék minősége nagyban befolyásolja a végeredményt. Választhatjuk persze kezdőként az olcsóbb akvarell festékeket is gyakorlásképpen, de legyünk vele tisztában, hogy ezekkel a belépő termékekkel nem fogunk tudni minőségi képeket festeni. Fontos, hogy tudjuk ez esetben ne magunkban keressük a hibát, hanem a festékben.

toszkán falu akvarell

Az olcsóbb festékek kevesebb pigmentet tartalmaznak drágább társaiknál, így a színeik nem annyira intenzívek, illetve a későbbiekben pedig nem olyan tartósak. Kellemetlen élményként érhet bennünket, ha nem tudjuk, hogy egy gyengébb akvarell festékkel megfestett kép pár év elteltével jócskán veszít a színeiből, egészen egyszerűen fakóbbá válik.

Tehát ha már túl vagyunk a kezdeti lépéseken, akkor célszerű egy középkategóriás akvarell festéket választanunk, ami a későbbiekben mindenképpen meg fogja hálálni a befektetést. Az akvarell festékek kétféle kiszerelésben megvásárolhatók. Szilkében illetve tubusban. Általánosságban megállapítható, hogy a tubusos festékeknek nagyobb a színintenzitásuk, a szilkés festékek pedig praktikusabbak például kültéri festéskor vagy utazáskor.

Fess minőségi akvarell papírra

Nem is gondolná az ember, hogy mennyire fontos, hogy milyen felületre visszük fel az akvarell festéket. A festék kiválasztása mellett ez a másik legfontosabb dolog. Az akvarell papírnak nedvszívónak kell lennie, illetve el kell tudnia viselnie, ha többféle színt mosunk össze a felületén.

akvarell papír

Első megközelítésben elmondható, hogy a nehezebb papírok a jobbak. Az akvarellpapírokat ugyanis súly szerint különböztetik meg. Minél nehezebb egy papír, annál inkább megfelel az akvarell festéshez. Kezdőként is javasolt a minimum 300 grammos akvarell papír használata.

Kiszerelés szempontjából léteznek különálló akvarell papírlapok, illetve akvarell tömbök. Az akvarell tömbök általában kedvezőbb árúak.

A fentieken kívül a megmunkálás alapján is megkülönböztetjük az akvarell papírokat. Ezek szerint megkülönböztetünk hidegen préselt (cold pressed), melegen préselt (hot pressed) és durva (rough) felületű akvarell papírokat. Az adott megmunkálástól függően alakul az akvarell papír felülete. A melegen préselt akvarell papír felülete sima, a hidegen préselté enyhén szemcsés, a durva felületűé pedig nagyon szemcsés.

Ha nem megfelelő minőségű papírt használunk az akvarell festéshez, akkor a nedvesség hatására a papír meghullámosodhat, helyenként feldudorodhat. A megfelelő minőségű (súlyú) akvarell papír esetén ez nem fordulhat elő.

Rögzítsd le az akvarell papírt használat előtt

Fontos, hogy az akvarell papírt, még mielőtt elkezdenénk rá festeni, feszítsük ki egy sima felületre (íróasztal lapjára vagy rajztáblára). Ez azért fontos, mert ezáltal a papír könnyebben magába szívja a nedvességet, illetve ha kisebb súlyú, akkor nem hullámosodik meg annyira. A rögzítéshez használhatunk maszkolószalagot, amit a festés végén nyom nélkül el tudunk távolítani a papírról.

Picasso: A nő című képének festése online festő tanfolyam

Halványan rajzolj elő

A festés megkezdése előtt a legtöbben általában fel szokták vázolni grafitceruzával a megfestendő kép vázlatát. Ezt én is így teszem, csak akkor hagyom ki ezt a lépést, ha olyan képet festek, ami nem igényli a részletek előrajzolását. Ahhoz, hogy a grafit ne látszódjon át a ráfestett akvarell festéken, célszerű halványan megrajzolni a vázlatot. Így még akár arra is van esély, hogy szükség esetén kiradírozzuk a felesleges grafitot.

Mindig a megfelelő ecsetet használd

Kezdőként meglepő lehet, hogy micsoda kínálat van akvarell ecsetekből. Nincsenek kőbe vésve a szabályok, hogy mikor milyen ecsetet kell alkalmazni, ez inkább egyéni döntés kérdése. Az akvarellfestők általában a puhább sörtéjű ecseteket szokták előnyben részesíteni. Léteznek szintetikus és természetes szőrű ecsetek. Én a szintetikust szoktam alkalmazni, mivel ezek megfelelően puhák és elég rugalmasak ahhoz, hogy könnyen lehessen velük festeni.

akvarell ecsetek

Nedvesítsd elő a papírt

Sok esetben érdemes a festés megkezdése előtt az üres papírt megnedvesíteni, hogy a festék pigmentjei természetes módon folyjanak szét a papíron, ezáltal könnyed, laza formákat eredményeznek. Persze az akvarell festék ezen tulajdonsága néha bosszantó tud lenni, de a legjobb, ha tudatosan kihasználjuk ezt a saját javunkra. Az absztrakt technikák alkalmazása során, vagy háttér festésénél remekül ki tudjuk aknázni az akvarell ezen tulajdonságát.

Rétegezz

Az akvarell festés során sötétebb árnyalatok és intenzívebb színek érhetők el, ha többféle színt viszünk fel egy adott területre. Ha az egyes festékrétegeket hagyjuk megszáradni, mielőtt felvisszük rá a következőt, akkor glazúros hatást érhetünk el. Ezáltal az alsóbb rétegekben lévő színek által összetettebb árnyalatokat valósíthatunk meg.

Akvarellfestés során általában a világosabb árnyalatokkal kezdjük a festést és a sötétebb tónusokat csak ezután visszük fel.

Próbálj ki többféle technikát

Az akvarell festés során többféle technikát is alkalmazhatsz, amitől a képed egyedibb, kicsit másabb megjelenésű lesz. Más technikát alkalmazok például egy tengerparti tájkép festéséhez, mint például egy portré elkészítéséhez. Az, hogy éppen mit választasz, természetesen rajtad múlik.

Két alapvető technikát szoktunk megkülönböztetni az akvarell festés során:

Szárazra nedves: itt a száraz papírra visszük fel a nedves festéket. Ez a technika pontosságot és könnyebb kontrollálhatóságot eredményez.

Nedvesre-nedves: ez esetben nedves papírra viszünk fel nedves festéket. Ez a technika sokszor kiszámíthatatlan eredményt ad, de nagyobb szabadságot, és élvezetesebb festési élményt kapunk cserébe.

Használj maszkoló folyadékot

A maszkoló folyadék egy latex-bázisú folyékony anyag, ami lehetővé teszti, hogy az akvarellünk bizonyos területeit kihagyjuk a festésből. Használata úgy történik, hogy ecsettel felvisszük a papírra, amin viszonylag gyorsan, pár perc alatt meg is szárad. Ezáltal egy olyan vÍzálló réteget kapunk a papírunkon, amire bátran felvihetjük az akvarell festéket, az alatta lévő felület védve marad. Ha elkészültünk a képünkkel és megszáradt az akvarellünk, akkor leszedhetjük a papírról a maszkoló folyadékot, ami ilyenkor már olyan állagú, mint egy gumi. A leszedés történhet az ujjunkkal dörzsölve, esetleg puha radírral eltávolítva.

Fontos tudnunk, hogy a maszkoló folyadék viszonylag rövid idő alatt tönkre tudja tenni az ecsetünket, ezért célszerű, maszkoló folyadék használata esetén egy régi ecsetet használni a felvitelre.

Gyakorolj rendszeresen

Ne feledjük, ahhoz hogy fejlődni tudjunk, gyakoroljunk rendszeresen. A festés egy olyan készség, amit megfelelő mennyiségű gyakorlással fejleszteni tudunk. Gyakorlás közben legyünk türelmesek magunkkal szemben, ne sürgessük a várva várt eredményeket. Ne várd el magadtól, hogy az első néhány gyakorlás után már profi akvarellfestő legyél. Az azonban biztos, hogy rendszeres gyakorlással nőni fog az önbizalmad, ami az akvarell festés egyik legfontosabb aspektusa.

Ha a fentiek alapján szeretnéd kezdőként kipróbálni a gyakorlatban is az akvarell festést, vagy ha már haladó vagy és szeretnél megismerni új trükköket és technikákat, akkor ajánlom figyelmedbe most kedvezményesen elérhető online akvarellfestő, gouache festő, akvarell-gouache festő és grafitceruzás rajz tanfolyamomat, a Művészlelkek Műhelyét. A Műhelyemben több, mint 40 alkotást tudsz elkészíteni.

A tanfolyamot a képre kattintva éred el.

Rajzolj és fess velem!

Ha szeretnéd megtekinteni a témához készült videómat, akkor itt tudod megtenni:

Hogyan kezdj el akvarellezni? | Akvarellfestés kezdőknek | Kezdeti lépések | Akvarellfestő eszközök

Ha tetszett a videó és szeretnél még hasonlóakat látni, akkor kérlek iratkozz fel Youtube-csatornámra és like-old a videómat.

 

———————————————————————————————

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél további érdekességeket is látni művészetről, festőkről, technikákról akkor olvasd rendszeresen frissülő blogomat, és kövess a Facebookon, valamint a Youtube-csatornámon!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük