info(kukac)muveszlelkek.hu

5+1 ok a festés mellett

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

5+1 ok a festés mellett

szőlő akvarellfestő online tanfolyami anyag

 

Kelly Lambert pszichológus egyik tanulmányában arra világít rá, hogy a festészet valójában enyhíti a depressziót és a szorongást. Méghozzá úgy, hogy stimulálja az agy depressziós részeit, hiszen festés közben összpontosítunk, és ez a koncentráció egy olyan tudatossági gyakorlathoz hasonló, mint a meditáció vagy a jóga.

 

Mik tehát a festés előnyei?

 

  1. A festés fejleszti a kreativitást

A festés stimulálja az agy jobb és bal oldalát, a bal oldala agyunknak a racionális logikus rész, vagyis akkor használjuk egy képnél, amikor megtervezzük a felépítését. Az agy jobb oldalát pedig a kreatívabb kihívásokhoz használjuk, mint például elképzelni színeiben a képet.

Kezdőként is érdemes belevágni a festésbe, hiszen erősíti az elmét azzal, hogy egy új technikát, készséget sajátítunk el.

 

  1. A festés támogatja az érzelmi jólétet

Nem véletlen a mondás: egy kép többet mond el ezer szónál. A festés során hozzá tudunk férni a tudatalattink mélységeibe, az ott eltemetett érzéseinkhez. A festés segít kezelni ezeket az érzéseket, ezért nem véletlen az, hogy pszichológusok gyakran írnak elő művészeti terápiát olyan betegeknek, akik pszichológiai traumát szenvedtek el. Az alkotás segít felszabadítani az érzelmeket. A művészet segít abban is, hogy jobban ki tudjuk fejezni érzelmeinket, ezért a festészetről elmondható, hogy támogatja érzelmi jólétünket.

 

  1. Fejleszti a problémamegoldó képességünket

Előfordulhat, hogy kezdőként nem mindig a várt eredmény néz vissza ránk a papírról, ez pedig csalódást okozhat, de egyben felkínálja a megoldás lehetőségét is, hiszen egy váratlan helyzet kijavítása, megoldása rutinossá teszi az embert a mindennapi élet problémáinak megoldására is.

 

  1. Javítja a memóriát és a koncentrációt

Az agyunk dolgozik festés közben, ez azt jelenti, hogy a festés javítja a memóriát és élesíti az elmét. Azoknál az embereknél, akik rendszeresen alkotnak, kreatív tevékenységet folytatnak, kisebb eséllyel alakul ki az Alzheimer-kór és a demencia. Tehát a festés nem csak remek hobbi, hanem gondoskodik az egészségünkről és az agyunkat is fitten tartja.

 

  1. A festéssel töltött idő enyhíti a stresszt

A festők miközben alkotnak a saját világukban időznek, és bár ez nem tudatos, mégis a külvilágtól való leválást teszi lehetővé.

Tehát nincs zajos belváros, nincs irodai csetepaté, nincs hite, és jelzálog csak csend, béke, színek és árnyékok. A festészet lehetővé teszi számunkra, hogy elkerüljük a napi küzdelmeket és felemel bennünket.

 

+1 Tudatosság gyakorlás a festéssel

A művészet gyógyító cselekedet lehet, balzsam a léleknek, gyógyír az elmének. Hadd említsek meg néhány esetet, amikor a művészet segített a fizikai rehabilitációban is.

Renoir és Gauguin azon művészek voltak, akik a festészet transzcendentális boldogságán keresztül képesek voltak megmozgatni a sorvadt kezeket, és figyelemre méltó gyógyulást tapasztaltak.

A festést nem csak általánosságban tekinthetjük élvezetes tevékenységnek, hanem a lelki egészség gyógyszereként is szolgál. A pszichológiai előnyök megdöbbentőek, bár aki alkot, ezeket bizonyára észre sem veszi, miközben kikerül a kezünk alól egy-egy csodálatos mű.

 

Nincs is más hátra ezek után, mint előkapni a papírt és az ecsetet és elkezdeni alkotni.

 

Ha szívesen velünk alkotnál, kattints a linkre és csatlakozz hozzánk a Művészlelkek Műhelye téged is vár. A Művészlelkek Műhelye egy online hely, ahol a lelkedé a főszerep. Közel 250 alkotás közül választhatsz az akvarell, a gouache, a grafitrajz és a zentangle témakörökben.

Művészlelkek Műhelye online akvarell, zentangle, gouche festő tanfolyam

A Műhely anyaga folyamatosan bővül, ezen a héten egy akvarell és egy zentangle alkotás került fel a videós útmutatók közé:

Várlak szeretettell!

Facebook Comments

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük