info(kukac)muveszlelkek.hu

Milyen gouache festéket használjak?

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

Milyen gouache festéket használjak?

Milyen gouache festéket használjak?

Ha szeretnéd tudni, hogy a gouache festés során milyen festéket kell használni, milyen kiszerelésben, milyen összeállításban, ha érdekel, hogy én milyen gouache festéket használok a festéseim során, akkor a mai videóból megtudhatod a válaszokat.

Mivel a gouache festő tanfolyamom kapcsán többen kérdeztétek, hogy én milyen gouache festéket használok, illetve hogy mi alapján döntök a festék kiválasztása során ezért úgy döntöttem, hogy elkészítek egy videós anyagot, melyből minden kiderül. A videó végén pedig a gyakorlatban is megmutatom a gouache festékkel való festést néhány áfonyaszem megfestésén keresztül.

 

A videóban különböző gyártók különböző márkájú termékeit mutatom be. Igyekeztem semleges maradni a gouache festékek tekintetében, mivel semmilyen előnyöm nem származik az egyes termékek reklámozásából, de ez nem is volt a célja a videónak.

Ha nincs lehetőséged megtekinteni a videót, akkor alább egy rövid kivonatot találsz a lényegi információkból.

 

Tehát a kérdés még egyszer:

 

Milyen gouache festéket használjak?

 

A gouache festékek többféle kiszerelésben is kaphatóak. Én személy szerint a tubusos változatot részesítem előnyben, de elérhető szilkés kivitelben is. Szilkés gouache-t még nem használtam, mivel sok esetben viszonylag vastag rétegben viszem fel a festéket a papírra, így számomra egy kis szilke nem igazán lenne kiadós. A tubusos verzió egyértelműen tovább tart, hiszen méretre is nagyobb kiszerelésű.

A színkeverést palettán szoktam elvégezni. A keveréshez a vizet szórófejes flakonból spriccelem rá a festékre. A gouache festék egyik előnyös tulajdonsága, hogy újra felvizezhető. Tehát, ha pár nappal ezelőtt dolgoztam egy adott színnel és a festék már megszáradt a palettámon, akkor újra megnedvesítve ismét felhasználhatóvá válik.

  1. Renesans gouache festék 20 ml-es kiszerelésben. Ez egyesével rendelhető tubusos festék, mely különböző színekben érhető el.
  2. Renesans Primary Colours gouache szett 5*20ml. Ez egy remek kezdőszett, ami a 3 alapszín mellett külön tartalmazza a fekete és fehér színeket is, nagy tubusos kiszerelésben.
  3. Talens gouache készlet 12*12ml. Ez a készlet is jó választás lehet az induláshoz, mivel 12-féle színt tartalmaz, így nem kell foglalkozzunk a színkeveréssel. Igaz, az előzőhöz képest kisebbek a tubusok (12ml), de még így is elég kiadósak.

Fontos szempont a festékek választásánál, hogy mennyire ad tartós színt a festék. A tubusokon fel szokták tüntetni a színtartósságot, amit általában csillagokkal jelölnek. Minél több a csillag, annál tartósabb a festék. Az előzőekben felsorolt festékek 3 csillagosak.

Tudnunk kell, hogy a gouache festék száradás után kissé fakulhat, világosodhat. Ez első sorban a sötétebb árnyalatokra igaz.

 

———————————————————————————————

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél további érdekességeket is látni művészetről, festőkről, technikákról akkor olvasd rendszeresen frissülő blogomat, és kövess a Facebookon, valamint a Youtube-csatornámon!

Facebook Comments

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük