info(kukac)muveszlelkek.hu

Mennyi vizet használj akvarellfestésnél?

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

Mennyi vizet használj akvarellfestésnél?

Kedves Alkotótársam!

 

A Művészlelkek Műhelyébe a múlt heti kávéscsésze gouache és a 3D-s szív zentangle videó után, ezen a héten egy akvarellel festett tulipáncsokor került fel. Ez a videó több, mint egy óra időtartamú, így inkább a haladóknak szól, de természetesen a kezdők is bátran belevághatnak.

A csokrot különböző színekben is el lehet készíteni. Nagyon várom, hogy az elkészült alkotásodat megoszd velünk a Művészlelkek Alkotóklubjában, ahol minden csütörtökön élőben alkotunk este 7-kor néhány percben. Ha még nem vagy tag csatlakozz itt:

Alkotóklub csatlakozás

 

***

 

Most pedig néhány szót szeretnék szólni az akvarellfestésről, ezúttal a vízhasználatra fókuszálva.

 

Az egyik legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartani az akvarellel való munka során, hogy sok vizet használjunk. Más festési médiumokkal ellentétben az akvarellt vízzel való használatra tervezték, hogy könnyed elmosódásokat és keveréseket hozzunk létre.

 

A bő vízzel történő festés segíti a festék folyását és elterülését a papíron. Alapvető fontosságú, hogy az ecsetet elegendő mennyiségű vízzel töltsük fel, hogy a festék könnyedén oszoljon el a papíron, ezáltal érdekes textúrákat és hatásokat létrehozva.

 

A sok víz használata azt is segíti, hogy a festék ne száradjon túl gyorsan meg. Ez különösen fontos, ha sima átmeneteket vagy színátmeneteket próbálunk létrehozni. Ha a festék túl gyorsan szárad, durva vonalak vagy egyenetlen színek jelenhetnek meg.

 

Természetesen az is fontos, hogy azért ne vigyük túlzásba és ne használjunk túl sok vizet sem, mert ez a papír meghajlását vagy károsodását okozhatja. A kulcs az, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt, amikor elegendő vizet használunk.

 

A kezdőknek azt javaslom, hogy eleinte inkább több vizet használjanak, hogy a festék megfelelően folyjon és keveredjen, ezáltal kihasználva az akvarellfesték adta lehetőségeket és megismerve annak előnyeit.

A későbbiekben pedig, amikor már elsajátították az akvarellfesték használatának alapjait, ösztönösen ráéreznek majd az optimális víz mennyiségére.

 

Facebook Comments

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük