info(kukac)muveszlelkek.hu

Hogyan használd a metálfényű akvarellfestéket?

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

Hogyan használd a metálfényű akvarellfestéket?

pillangó akvarellfestése metálfényű akvarell festékkel

Biztosan benned is felmerült már a kérdés, hogy lehet metálszínű festékkel festeni. Sőt lehet, hogy már túl is vagy az első próbálkozásokon, vagyis nem bírtál ellenállni és beszereztél már minimum egy metálfényű akvarellfesték készletet.

Nos, én is így voltam vele, lenyűgöztek a csillogó festékek és be kellett szereznem egy alap készletet.

Ezek a készen kevert csillogó festékek már bőven tartalmaznak csillámokat. Többféle lehetőség is rendelkezésünkre áll, ha szeretnénk képeinknek némi csillogást adni.

Az egyik ilyen lehetőség az előre bekevert csillámos festékek.

A másik, hogy egy speciális alaphoz keverünk hozzá csillámot, azaz mi magunk állítjuk elő a metál festéket. Ennek az az előnye, hogy mi magunk szabhatunk határt a csillogásnak, azaz ha több csillámot teszünk az alaphoz csillogóbb, ha kevesebbet, akkor pedig kevésbé lesz csillogó a magunk által elkészített festék.

Tapasztalatom azonban az, hogy a csillogó akvarell a benne lévő csillámportól nehézzé válik, azaz gyorsan lesüllyed a felnedvesített papíron, vagyis elég rosszul keveredik ez a csillámos festék a vízzel. Sokkal jobban használható a csillámos festék egy-egy elkészült alkotás néhány részének csillogóvá tételénél.

Azonban én azt gondolom, hogy egy próbát mindenképpen megér önmagában is kipróbálni ezeket a gyönyörűen csillogó színeket. Bár a csupán csillámokkal megfestett kép végeredménye elég plasztikussá válik.

Nem gondolom, hogy minden elkészült festményünknek csillognia kell, de azért akadhat olyan képünk, ahol alkalmazhatjuk ezeket a csodás metál színeket.

pillangó akvarellfestése metálfényű akvarell festékkel

Ha kísérleteznél, megteheted, hogy ezekből a csillogó festékekből az alap akvarell készletedet feldobod és teszel egy próbát, milyen mondjuk az ezüst és zöld vagy ezüst és kék keveréke. Olvastam azonban olyan merész kísérletezőkről is, akik fémpúdert, körömlakkot, folyékony aranycsillámot kevertek az alap akvarell készletükbe.

Ilyenkor azonban fennállhat annak a veszélye, hogy ezek a csillámos festékek nem tapadnak meg kellőképpen a papíron és egy idő után leválnak az akvarellpapírról. Ezekkel mindenképpen számoljunk, mielőtt nagyobb kép elkészítésébe fogunk.

Egy azonban biztos, csillámokkal festeni izgalmas és érdekes kihívás, elragadó, lágy kellemes képek készíthetőek a metálfényű festékekkel. Azt is leszögezhetjük, hogy néha egy kis csillogás igenis belefér.

A héten a Művészlelkek Műhelye ezzel a csodás kis pillangós képpel bővül, ebben a videóban kizárólag csillámos festéket használok. Ha van kedved, csatlakozz hozzánk Te is! Alkossunk együtt tegyük műveinkkel együtt csillámossá a világot!

———————————————————————————————

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél további érdekességeket is látni művészetről, festőkről, technikákról akkor olvasd rendszeresen frissülő blogomat, és kövess a Facebookon, valamint a Youtube-csatornámon!

Facebook Comments

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük