fbpx
info(kukac)muveszlelkek.hu

A világ 5 legdrágábban eladott festménye

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

A világ 5 legdrágábban eladott festménye

ecsetek

Vajon melyik volt a világon valaha eladott legdrágább festmény? Ki tudja rá a választ? Szerintem nem túl sokan. Bevallom én sem voltam eddig tisztában vele. Kíváncsiságom azonban arra sarkallt, hogy nézzek utána a dolognak. A Művészlelkek mai bejegyzésében azokat a festményeket szedtem össze, amik a legdrágábban cseréltek gazdát a világon.

Sokszor felmerül az a kérdés, hogy meg lehet-e élni a festészetből. A kérdés jogos, a válasz viszont nem egyértelmű. Sok olyan híres festőt ismerünk, akik alig-alig tudtak megélni, voltak olyanok is, akik pedig fényűző életmódot folytattak. Számos esetben csak a művész halála után ismerték fel tehetségüket és lettek keresettek a képeik.

A világon sokan gondolják úgy, hogy érdemes festményekbe, műtárgyakba fektetni. Ennek a kielégítésére manapság már külön iparág épült, ideértve a rengeteg aukciósházat melyek különleges, sokszor igen ritka műveket kínálnak ajánlataik közt.

A következőben felsorolt alkotások dollármilliókért cseréltek gazdát, de igyekszem nem húzni tovább az időt, lássuk hát, hogy melyik volt a valaha eladott 5 legdrágább festmény a világon!

 

 

5. Number 17A – Jackson Pollock (1948) – 200 millió dollár

Az 5. helyen szerepel az absztrakt expresszionista mozgalom egyik úttörője, az amerikai Jackson Pollock műve, mely 2015-ben kelt el 200 millió dollárért.

 

Fotó: Wikipédia

Fotó: Wikipédia

4. Nafea Faa Ipoipo (Mikor házasodsz?) – Paul Gauguin (1892) – 210 millió dollár

A 4. helyre került Paul Gauguin francia posztimpresszionista festő 1892-ből származó olajfestménye a Nafea Faa Ipoipo vagy más néven Mikor házasodsz? Rudolf Staechelin családja 2015 februárjában, közel 210 millió dollárért (155 millió font) adta el Sheikha Al-Mayassa bint Hamad Al-Thaninak.

Fotó: Wikipédia

Fotó: Wikipédia

3. Kártyajátékosok – Paul Cézanne (1892/1893) – 250 millió dollár

A képzeletbeli dobogó első fokára Paul Cézanne – Kártyajátékosok című festménye került. Ez a mű, egy 5 festményből álló sorozat része, mely a kártyázókat különböző módon ábrázolja a játék folyamán. A szóban forgó festményt 2011-ben adták el a katari királyi családnak.

Fotó: Wikipédia

Fotó: Wikipédia

2. Interchange – Willem de Kooning (1955) – 300 millió dollár

A világon eladott 2. legdrágább festmény a holland-amerikai absztrakt expresszionista festő  Willem de Kooning 1955-ös Interchange című absztrakt alkotása. 2015 szeptemberében a David Geffen Alapítvány adta el Kenneth C. Griffinnek 300 millió dollárért.

Fotó: Wikipédia

Fotó: Wikipédia

1. Salvator Mundi – Leonardo da Vinci (~1500) – 450.3 millió dollár

A Salvator Mundi – Leonardo da Vinci olasz reneszánsz művész festménye, mely 1500 körül keletkezhetett.  A festmény Jézust reneszánsz ruhában ábrázolja, jobb kezével a kereszt jelét rajzolja, miközben bal oldalán átlátszó kristálygömböt tart, utalva Salvator Mundi (latin: „A világ megmentője”) szerepére. 

Leonardo kevesebb, mint 20 ismert alkotásának az egyike, mely egyedüliként magángyűjteményben található meg. 2017. november 15-én a New York-i Christie’s árverésén 450,3 millió dollárért adta el Badr bin Abdullah hercegnek, ezzel új rekordot állított fel, mint a nyilvános aukción valaha eladott legdrágább festmény. Badr herceg állítólag Abu Dhabi Kulturális és Idegenforgalmi Minisztériuma nevében vásárolta meg a festményt.

Fotó: Wikipédia

Fotó: Wikipédia

 

 

———————————————————————————————

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél további érdekességeket is látni művészetről, festőkről, technikákról akkor olvasd rendszeresen frissülő blogomat, és kövess a Facebookon, valamint a Youtube-csatornámon!

Facebook Comments

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük