info(kukac)muveszlelkek.hu

Mire festhetek gouache festékkel?

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

Mire festhetek gouache festékkel?

gouache festő tanfolyam

Gyakran merül fel a kérdés – és valljuk be, jogosan – mire tudok festeni gouache festékkel?

Nos, annak idején utánajártam és egy kicsit kísérleteztem is ebben a témában. Többféle lehetőség is rendelkezésünkre áll.

Első és legjobb megoldás, hogy akvarellpapírra visszük fel a gouache festéket. Ez azért is jó, mert a papírlapok könnyen eltárolhatók akár egy mappában is, így kevés helyet foglalnak.

(Egyébként ez természetesen nem csak a gouache festékkel készült képekre vonatkozik, hanem akvarellfestményekre is.)

jegkrem gouache festo tanfolyam

A másik lehetőség, hogy vászonra festünk gouache festékkel. Meglepő lehet, de nagyon könnyű ezzel a festékkel vászonra festeni, legyen szó akár feszített, akár sima vászonlapról. A gouache festék ugyan nehezebben szívódik fel a vásznon, mint az akvarellpapíron, de nem lehetetlen használni rajta.

Íme, az én vászonra készült képem. Semmi komoly, csak kísérletezésként csináltam.

virág motívum gouache festékkel vászonra festve

A harmadik megoldás pedig, hogy üvegre festünk gouache festékkel. Lehet, hogy ez megdöbbentően hangzik, de ez is egy lehetőség.

Ez esetben azonban azt javaslom, hogy az üveget ne érje víz!

További nehézség, hogy az üveg nem szívja be a festéket, amit szinte csak tologatni lehet az üveg felületén, ezért érdemes hagyni megszáradni azt, mielőtt még újabb réteget vinnénk fel-

Ha pedig nedves az ecset, akkor elképzelhető az is, hogy a következő réteget felvitelekor a már meglévőt is megoldja.

Igazából csak nagyon elszánt, kísérletezni szerető alkotóknak ajánlom a gouache festék üvegen való használatát. Arról nem beszélve, hogy ez a fajta festék matt lesz, ha megszárad, ami szerintem nem annyira szép.

De ha szeretnéd kipróbálni, semmit nem veszítesz vele, ráadásul az üveg még le is mosható, így akár többször is felhasználható.

lepkék gouache festékkel üvegre festve

Néhány előnyt és hátrányt szeretnék megemlíteni a festéssel kapcsolatban a papír és vászon esetében.

Előnyök:

  • a vásznon is vissza tudsz szedni festéket, ha esetleg elrontottál valamit, viszont nem tapad meg annyira a pigment rajta, mint a papíron;
  • ha keretre feszített vásznat használtál, akkor akár azonnal felteheted a faladra, nem szükséges a keretezéssel bajlódni.

Hátrányok:

  • nehezebb összedolgozni a színeket, hiszen ha túl vizes hígításban kerül fel a következő árnyalat, máris feljön az alatta levő szín, ezért nagyon óvatosan, kevés vízzel lehet csak rétegezni, ami pedig ugye alapja a valósághű festésnek;
  • sima, homogén felületet nehezebb létrehozni a vásznon, mint a papíron, pont a rétegzés hiányossága miatt;
  • jóval lassabban szárad, mint ha papírra festenél, ez igaz az üvegen tesztelt festékre is, mivel nincs egy olyan alap, ami felszívja a nedvességet;
  • ha elkészült a vászonképed, fontos, hogy megvárd a teljes száradást, hogy le tudd lakkozni. Ez azért is fontos, mert ha bármi pára, nedvesség éri, azonnal sérülhet a kép.

Összefoglalva, a gouache festékkel a legkönnyebben akvarellpapírra lehet festeni, én magam is ezt szeretem a legjobban, de vászonra festve is alkalmazható, igaz némi odafigyelést igényel a művelet.

Üvegre nem igazán javaslom a használatát, arra célszerűbb kifejezetten üvegfestésre használt festéket alkalmazni.

Ha szeretnél a gyakorlatban is megismerkedni a gouache festékkel és annak használatával, akkor az alábbi linken találod gouache minitanfolyamomat.

 

Ha pedig az akvarell és a grafitceruzás rajz mellett a gouache festéssel is szívesen megismerkednél, akkor itt tudsz csatlakozni a Művészlelkek Műhelyéhez, ahol több, mint 40 alkotást tudsz elkészíteni, online videóim segítségével.

——————————————————————————————————

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél további érdekességeket is látni művészetről, festőkről, technikákról akkor olvasd rendszeresen frissülő blogomat, és kövess a Facebookon, valamint a Youtube-csatornámon!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük