Érdekességek a görögdinnyéről
Kedves Alkotótársam!
Ezen a héten tovább folytatódik a nyári témákkal a Művészlelkek Alkotóklubjában a csütörtök esténkénti díjmentes online alkotás. Ezúttal a fagylalttal folytatjuk a sort.
Téged is szeretettel várlak!
Ha nem vagy még tagja az ingyenes alkotóklubnak, akkor itt tudsz csatlakozni:
***
Néhány érdekesség a görögdinnyéről
Te szereted a görögdinnyét?
Ebben a hőségben behűtve én nagyon kedvelem ezt a gyümölcsöt, ezért a mai bejegyzésemben hoztam néhány érdekességet a görögdinnyéről.
Tudtad, hogy
- A görögdinnye rokona az uborkának és a sütőtöknek, közös tulajdonságuk a magas víztartalom.
- A görögdinnye egyszerre tartozik a gyümölcsök és a zöldségek közé.
- Több mint 90 országban termesztenek görögdinnyét a világon, melynek több mint 1200 faja létezik.
- A görögdinnye 92%-a víz és 6%-a cukor.
- Egyiptomban és Izraelben elterjedt szokás a görögdinnyét feta sajttal fogyasztani.
- Van olyan mag nélküli dinnye is, amely nem genetikailag módosított, hanem egy különleges hibrid faj.
- Találkozhatunk piros, fehér, narancssárga, citromsárga és zöld húsú görögdinnyével is.
- A dinnye lassan növekszik és érik meg, egyes fajoknak akár több mint 120 napra is szüksége lehet ahhoz, hogy be tudjon érni.
- A görögdinnyében számos értékes vegyület található, nagyobb mennyiségben fogyasztva csökkentheti a szervezetben található gyulladást.
- A görögdinnyének nem csak húsa, de magja és héja is ehető.
- A világrekorder legnehezebb dinnye 159 kilogrammot nyomott.
Hoztam egy koktél receptet is:
- 250 g görögdinnye
- 1.5 dl víz
- 1 citromból nyert citromlé
- 15 ml folyékony édesítőszer (2-3 ek)
- 1 l szódavíz
- 0.5 db citrom
Elkészítés
- A görögdinnyéből eltávolítjuk a magokat. Ezután turmixgépbe rakjuk, hozzáadjuk a citromlevet és vizet, majd leturmixoljuk.
- Ezután jégkocka formákba töltjük, és berakjuk a mélyhűtőbe lefagyasztani.
- Egy nagyobb edénybe ízlés szerint rakjunk a görögdinnye jégkockákból, hozzáadjuk az édesítőt (lehet nélküle is), a felszeletelt citromkarikákat, majd felöntjük hűtött szódavízzel.
- Poharakba adagoljuk, és még hidegen szívószállal kínáljuk:-)
***
Ha pedig szívesen megfestenéd ez a fincsi gyümölcsöt, tarts velem a Művészlelkek Műhelyébe ahol a múlt heti gumikacsa gouache kép videója után ezen a héten ezt a két cikk görögdinnyét készítheted el.
Egy könnyed, közel fél órás videó segítségével akvarellfesték és egy pici gouache festék felhasználásával megfesthető a görögdinnye, ami remélem, hogy mindenkinek kellemes enyhülést hoz ebben a nagy melegben.
Ha nem vagy még tag, a Műhelyhez itt tudsz csatlakozni:
Kellemes alkotást, jó időtöltést kívánok mindenkinek!
Mónika
Olajos Mónika vagyok. Már több, mint 15 éve foglalkozom különböző művészeti technikákkal. Néhány általam kedvelt technika: akvarell, gouache, ceruzarajz, zentangle, üvegfestés, selyemfestés. Remélem, hogy blogomon hasznos információkat találsz, akkor is ha még csak most ismerkedsz ezzel a területtel és akkor is, ha már régóta foglalkozol valamilyen művészeti ággal.
Facebook Comments