info(kukac)muveszlelkek.hu

Mandalakészítés

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

Mandalakészítés

színes virág mandala

 

 

 

Mandala

A szó szanszkrit eredetű, jelentése kör, ív, korong, ami egy olyan ősi geometriai forma mely végtelenséget, ciklikusságot tükröz.

Az első mandalákat barlangrajzokon fedezték fel, méghozzá 7-8 ezer éves mezopotámiai mintákon, de alkalmazása mind a mai napig megtalálható főként az inka, a maja, a kelta, az arab és a buddhista művészetekben.

Bizonyos vallások évezredek óta használják a mandalafestést meditációs módszerként. Sok helyütt építészetben, festészetben, díszítőművészetben is alkalmazzák a mandalát, mint motívumot.

A mandala energia a testnek és a léleknek. Pozitívan hathat egy-egy mandala az ember lelkére, spirituális tudására is. A mandala kifestése, tervezése a színek használata hatékony meditációs módszerként funkcionál. Az indiaiak gyógyításra is használták. A mandala nem kizárólag köralakú lehet, más formában, alakzatban is megjelenhet. Legyen azonban a formája bármilyen is, a külső és belső világmindenséget fejezi ki. Szabályosan ismétlődő alakzataival serkenti az ember energiáit.

 

 

A mandalák színei

Bizonyára már benned is megfogalmazódott, hogy a mandala készítése során felhasznált színeknek is van valamilyen jelentése. Ha ránézel egy mandalára, az tükrözni fog számodra valamit, ami nem csak a formákban, hanem a színekben is megnyilvánul.

A mandala színeinek jelentése:

 – Fehér: megkönnyebbülés, tökéletesedés, együttérzés, nyugalom.
 – Fekete: titok, megérzés, belátás, újjászületés.
 – Szürke: lelki gyógyulás, szelídség, szeretet, hűség.
 – Sárga: barátságosság, fogékonyság, természet, intelligencia.
 – Kék: elégedettség, ellazulás, harmónia.
 – Tűzpiros: rettenthetetlenség, hatalom, változás, szerelem.
 – Bíbor: emberszeretet, idealizmus, bölcsesség.
 – Rózsaszín: érzékenység, a „belső” gyógyulása, egyetemes gyógyulás.
 – Narancs: önkontroll, vitalitás, becsvágy, megérzés.
 – Zöld: növekedés, bizalom, kapcsolat, gyógyulás, nyugalom.
 – Barna: földközelség, stabilitás, tudatos kötődés a környezethez.
 – Ezüst: érzékfölötti, természetfölötti képességek, áradó érzelmek, jólét.

 

 

Hogyan hat a mandalafestés az alkotóra?

Az alkotás közben létrejön egyfajta flow állapot, mely során az ember elméje lecsendesül, gondolatai kisimulnak. A festés vagy színezés az energiaszintet optimalizálja és kiegyensúlyozza a bal és a jobb agyfélteke működését. Ezáltal harmónia, regeneráció és egyensúly érkezik az otthonodba a mandalával, akár Te készíted el, akár csak dekorálsz vele.

 

Hogyan készítették régen a mandalákat?

A buddhista szerzetesek imádkozva, énekelve alkották meg a mandalákat ezzel a technikával transzformálták az isteni energiát az alkotásba. Így aki megtekinti ezeket a mandalákat, kapcsolatba kerülhet ezzel a gyógyító energiával.

 

 

Hogyan készítsd el a saját mandaládat?

Te is elkészítheted saját mandaládat. Gondold, át mit szeretnél vele gyógyítani. Mely életterületet szeretnéd erősíteni. Válaszd ki a neked tetsző technikát, ami nagyon sokféle lehet. Például vízfesték, olajfesték, selyemfesték, üvegfesték, ceruza, zsírkréta, kavicsok, gyöngyök, virágok. A mandala hordozófelülete is igen sokféle lehet, mint például papír, vászon, fa, üveg, selyem. Készítésénél a középpontból indulj kifelé, s közben koncentrálj a szívedre.

Jó alkotást kívánok! Ha elkészült a mandalád, szívesen veszem ha megosztod velem.

 

 

Facebook Comments