info(kukac)muveszlelkek.hu

Zentangle

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

 

 

 

Zentangle, a stílus amit világszerte több tízezren követnek és szeretnek

Zentangle, a stílus amit világszerte több tízezren követnek és szeretnek

 

 

 

Mi is a Zentangle?

Egy nagyon nagy népszerűségnek örvendő viszonylag újfajta művészeti ág. Ez a stílus mentes mindenféle kötöttségtől, szinte a pillanatnyi inspirációból fakadóan is művelhető. A zentangle egy olyan technika, aminél nem számit a kor, a nem, az előképzettség, sőt még az sem, hogy tudsz-e rajzolni.

 

 

Mit jelent maga a szó, hogy Zentangle?

A szó első tagja a Zen, ez jelenti a csendet, az elmélyülést, egyfajta befelé történő koncentrálást.

A második a tangle, ez szó szerint kuszaságot jelent, de itt átvitt értelemben a véletlenszerűen ismétlődő mintázatok rajzolására utal.

 

 

Hogy néz ki a Zentangle technika?

Az ábrázolás általában hagyományosan fekete-fehérben történik, de manapság már lehet akár színes is. Alkalmazása során a kép egy részét, vagy akár a teljes képet sormintákkal díszíted. Jellemző rá az aprólékos munka a mintázatok megrajzolása során. Éppen ezért nagy koncentrációit igényel, melynek során a Flow állapotába kerülhetsz, ennek következtében az „itt és most” érzése is megélhetővé válhat számodra.

Tulajdonképpen egyfajta relaxációs állapotba kerülhetsz, ahol nincs stressz, csak nyugalom. Az elménk megnyugszik, pihen. Egy másfajta tudatállapotot élünk meg. A gondolatok lelassulnak, megérezzük az „itt és most” állapotát, a valódi nyugalmat.

A rendszeres rajzolás egyfajta meditáció, melynek ajándéka a belső béke, nyugalom, egészség.

A különböző formák, minták, vonalak és hullámok rajzolása közben megszűnik a külvilág, gyógyul a test és lélek. Alkotás közben csak a béke, a csend és szabadság érzése tölti el az embert.

 

 

Hogyan kezdjem el a Zentanglet?

Talán nem is gondolnád, de biztosan Te is rajzoltál már ebben a stílusban. Bizony, például amikor még iskolába jártál és unalmas volt valamelyik óra, unaloműzésképpen vetted a füzeted kockás lapjait és monoton egyforma formákat, mintákat rajzoltál csak úgy kedvtelésből. Most már rémlik, ugye? Bizony, az is Zentangle rajzolás volt.

 

 

 

Milyen eszközökre van szükséged a Zentangle rajzoláshoz?

Ez a fajta rajzolás annyira egyszerű és annyira kevés eszköz szükséges hozzá, hogy akár még a tömegközlekedésen is művelhető.

Nincs szükség hozzá másra, csak egy vékonyhegyű filcre, egy kis tömb papírra vagy egy kisebb noteszre esetleg füzetre. Te döntöd el, hogy mikor van kész egy alkotás. Ez tényleg egy nagyon szabad stílus.

 

 

Zentangle a mindennapi életben

Ennek a rajzolásnak az lesz még a hozadéka, hogy rááll a szemed ezekre a mintákra, és a mindennapi életben is akár az utcán járva rá fogsz csodálkozni arra, hogy mennyire sok ilyen minta van, csak eddig nem vetted észre. Szinte minden felület, épület rejt magában ilyen motívumokat.

Ezzel a módszerrel készíthetsz mandalákat, kitölthetsz vele formákat, feldobhatsz vele rajzokat. Kezdetben egyszerűbb, majd később bonyolultabb mintákkal is gyakorolhatsz.

Az alkotás szabadsága a Tiéd, nincsenek szabályok, megkötések, az elkészült rajz, lehet fekete-fehér, színes esetleg utólag kiszínezett, de rögtön rajzolhatod akár színes filccel is. A Te saját gondolataid, egyéniséged fog visszatükröződni a papírról. Későbbi gyakorlások eredményeként pedig saját magad fejlesztheted úgy, hogy saját egyéni mintákat találhatsz ki.

Ja, és még egy nagyon fontos dolog, ezt a fajta rajzolást nem tudod elrontani, ez egy újabb érv, hogy minél előbb belekezdj.

Alkoss Te is bátran, hogy így hagyj nyomot a világban!

 

 

 

Facebook Comments