info(kukac)muveszlelkek.hu

Kalligráfia

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

Kalligráfia

Kalligráfia

 

 

 

Kezdjük az elején, mi is a kalligráfia?

Tulajdonképpen egy művészi szintre emelet díszes, szép kézírás, melyet már az ókorban is használtak. Bizony, bizony már a régi görög és római írnokok is alkalmazták ezt a technikát. Későbbiekben pedig elég, ha csak a középkori Bibliákat másoló szerzetesekre gondolunk, akik gyönyörűen kidolgozott iniciálékkal és díszesen megírt szövegekkel töltötték mindennapjaikat.

Ha földrajzilag kicsit távolabbra tekintünk, akkor az ázsiai kultúrkörben is elterjedt volt a kalligráfia használata. Sőt, ha úgy vesszük, ők a mai napig kalligrafikus írásmódot használnak a hétköznapokban is.

Persze a könyvnyomtatás elterjedésével (Gutenberg, 15. század) némileg háttérbe szorult ez a fajta művészet, ami a számítástechnika rohamos fejlődésével az otthonunkba is elhozta a könyvnyomtatás művészetét. Manapság már bármilyen betűtípust használhatunk számítógépünkben és pillanatokon belül kezünkbe is foghatjuk a megírt szöveget. Persze nyilván a végeredmény nem egészen olyan, mint az ókori írnokoké volt.

Manapság azonban reneszánszát éli a kalligráfia. Egyre többen fedezik fel maguknak ezt a technikát, ami nekem is az egyik kedvencem. Számomra a régi időket idézik ezek a betűk, igazi boldogság, ahogyan a papíron kirajzolódva romantikusan váltakozik a vastag és vékony vonalak hajlékony tánca.

 

 

Milyen eszköz szükséges a kalligráfiához?

Igazából nincs nagy anyagszükséglete. A régi általános iskolai rajzórákról ismert pontvégű vagy vágott hegyű toll és tollszár, esetleg ezek helyett ecset, valamint tinta és papír. No meg persze egy nagy adag türelem és kitartás, ugyanis az elején azért bele kell jönni ebbe a speciális írásmódba. Megfelelő mennyiségű gyakorlással azonban már viszonylag rövid időn belül sikerülhet szép kalligrafikus írásokat létrehoznunk.

 

 

Mi értelme van manapság a kalligráfia gyakorlásának?

Jogos a kérdés!

A mai felgyorsult világunkban egyáltalán nem jellemző, hogy nekiüljünk és akár órákat töltsünk szépírással.

Azonban a kalligráfia kreatív és önterápiás hobbiként is alkalmazható. Ha szeretnénk kikapcsolódni, kicsit kiszakadni a mindennapok monotonitásából, a minket érő állandó stresszből, ha jó lenne kicsit lenyugtatni magunkat, akkor mindenképpen egy hasznos és a végeredményt tekintve szép eszköz van a kezünkben.

A kalligráfia használata során javulni fog a kézügyességünk, hiszen jellegében más mozdulatokat és technikát igényel, mint a hagyományos golyóstollal történő írás.

Ellazulhatunk, gondolataink lenyugodhatnak, egyfajta meditatív állapotba kerülhetünk általa. Ráadásul gyakorlása során javulhat a koncetrációs képességünk is, aminek biztosan hasznát vehetjük az élet más területein is.

Lehetséges alkalmazása lehet például, ha szeretnénk valakinek egy különleges képeslappal, saját kézzel írt díszes ajándékkártyával kedveskedni. Vagy ha szeretnénk egy nem hétköznapi ültetőkártyát, oklevelet, meghívót készíteni. Egyszóval szerintem igenis van keresnivalója manapság is a kalligráfiának a hétköznapjainkban. A felhasználási területének pedig csak a saját képzeletünk szabhat határt.

 

 

Álkalligráfia

Nem hagyhatom ki a felsorolásból az álkalligráfiát sem, ami egyfajta alternatívát kínálhat a hagyományos kalligráfiával szemben.

Ez a technika jóval egyszerűbben elsajátítható, mint a másik, ráadásul ehhez még speciális toll, tollszár sem kell. Egyszerűen ceruzával, tollal, vékonyabb hegyű filctollal írjuk a betűket, és ahol szükséges egy picit vastagítjuk a vonalakat, ezzel utánozva a hagyományos technikát.

Kezdőknek mindenképpen ajánlatos ezt elsőként kipróbálni, mivel azonnali sikerélményt adhat.

 

 

Véleményem szerint

A kalligráfia ma a reneszánszát éli. Ha szeretnél egy fárasztó nap után kikapcsolódni, ellazulni, feltétlenül ismerkedj meg ezzel a módszerrel, hiszen ez rendkívül egyszerű módja annak, hogy lenyugtasd a gondolataidat, feltöltődj és alkoss.

 

 

Facebook Comments