info(kukac)muveszlelkek.hu

Akvarell

Online akvarell- és gouache tanfolyamok, hírek, érdekességek a festés világából

Akvarell technika

lila pillangó akvarell

Az akvarell festés az egyik kedvenc technikám, kezdők is hamar belejönnek, és könnyen el tudják sajátítani a használatát. Ha azt mondom, hogy szinte olyan, mint a gyermekkorunkban jól ismert és sokat használt vízfesték, akkor talán nem is tévedek olyan nagyot.

Persze, tegye fel a kezét, aki szeretett anno vízfestékkel festeni! Hát szerintem nem túl sokan vagyunk így ezzel. Én sem szerettem. Nyilván azért nem, mert a rajzlap hamar meghullámosodott a bő víztől, a festék pedig össze-vissza csepegett, így aztán túlzottan sok sikerélmény nem ért ezzel a technikával kapcsolatban.

Azért az akvarell-technika egy picit más.

 

Miben más az akvarell festés más technikákhoz viszonyítva?

Az akvarell festés során először be kell nedvesíteni a papírt, és ezután vízzel bőven felhígítva kell felvinni az akvarellfestéket a papírra. A papír viszont kulcsfontosságú. Célszerű jó minőségű akvarell papírt használni, ezáltal megkönnyítve a dolgunkat. Az akvarell papír ugyanis a hagyományos rajzlappal szemben nem fog meghullámosodni. Jóval könnyebb vele a munka.

Az akvarellfesték elég gyorsan szárad. Ez szerintem mindenképpen előny, hiszen gyorsabban lehet felvinni az egyes rétegeket egymásra.

Az árnyalatok sorrendje

Az akvarell festésnél a világos tónusoktól kell haladnunk a sötétek felé. A magyarázat egyszerű, mivel vízzel hígítjuk a festéket, ezért először a világosabb árnyalatokat tudjuk elkészíteni és csak utána a sötétebbeket. Ez fordítva nem megy!

A fenti kitétel azt jelenti, hogy célszerű még a festés megkezdése előtt átgondolni, megtervezni, hogy egy-egy szín, vagy árnyalat hová kerüljön. Így a festés során nem érhet minket meglepetés.

Eszközök

A jó hír az, hogy nem kell hozzá túl sok eszköz. Egyszerű technika, egyszerű eszközökkel. Amire mindenképpen szükségünk lesz:

  • akvarell festék
  • ecset
  • akvarell papír

Akvarellfestékből rengeteg fajta kapható, különböző árkategóriákban. Fontos szempont azonban a festék pigmentáltsága. Minél pigmentáltabb, annál jobb.

Az akvarell festéshez használhatunk sima körecsetet, amiből elegendő 3-4 db. Kezdetben tökéletes lehet egy egyszerű műszálas ecset is, a későbbiekben válthatunk akár egy-egy komolyabb mókusszőrből készült ecsetre. Ezeknek az az előnye, hogy jobban magukban tartják a nedvességet. Itt kell még megemlítenem, hogy létezik víztartályos ecset is. Ez azért célszerű, mert könnyedén magunkkal vihetjük bárhová, akár a természetbe, akár utazáshoz is. Kis helyigényű, így elfér egy kisebbfajta neszesszerben, egy apróbb palettával együtt, így bárhol kedvünk szerint alkothatunk.

Az akvarell papír használata nagyon fontos az akvarell festésnél, mivel ez a papírtípus jól viseli a festés során keletkező nedvességet és kevésbé hullámosodik meg a hagyományos papírokhoz viszonyítva. Vásárolhatunk belőle nagyobb akvarell tömböket is, amik használata gazdaságos lehet, hiszen szükség esetén akár ketté is vághatjuk őket, ezáltal megduplázva a felhasználhatóságot.

 

 

 

Facebook Comments